Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u toku sanacija

Ogromne štete nakon poplava u BiH: “Visina vode u prostorijama je bila dva i po metra”

poplave nevrijeme
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Poplave u Bosanskom Novom

Prema procjenama, šteta u općinama Unsko-sanskog sliva biće višemilionska, jer su stotine objekata i poljoprivredne površine bile pod vodom

Život u Bosanskom Novom i Bihaću se polako vraća u normalne tokove, nakon što se Una povukla u korito. Škola je nastavljena, dok je počelo isušivanje poplavljenih objekata, dezinfekcija i prijava štete lokalnim vlastima.

Rok za prijavu štete je 10. juni, javlja BHRT.

Ispumpavanje vode

– Ja imam ovamo puno za izbacivati, samo smo sad garažu oslobodili, ima namještaj unutra, kompletan, svi uređaji se moraju bacati, kaže Šemso Jusufagić iz Bosanskog Novog.

– Prioritet nam je uklanjanje vreća sa pijeskom koje više nisu potrebne i čišćenje grada i ono što je važno da u džepovima koji su nam ostali u nekim naseljima, nastavimo ispumpavanje vode, ističe općinski načelnik Miroslav Drljača.

U prostorije Fudbalskog kluba Sloboda i na stadion Mlakve članovi su tek juče uspjeli ući. Šteta je milionska i apeluju i na lokalne, ali i na entitetske vlasti za pomoć

– Visina vode u prostorijama je bila dva i po metra. Kompletan stadion je poplavljen i svi tereni su poplavljeni, šteta je strašna, sad ćemo polako. Ovih dana doći će procjenitelji pa ćemo vidjeti, kaže Mladen Bosančić, predsjednik FK Sloboda.

Zaštita od zaraze

Čišćenje je sada prioritet i u Bihaću, a nakon toga i sve ostale aktivnosti.

– Stigao je još jedan kombi sa isušivačima zraka, gdje se dijele sad po terenu i po ostalim općinama i ide pomoć dalje o zaštiti protiv zaraze, navodi Elvir Muslić, koordinator Udruženja Pomozi.ba za USK.

Prema procjenama, šteta u općinama Unsko-sanskog sliva biće višemilionska, jer su stotine objekata i poljoprivredne površine bile pod vodom.