Prijetnje secesijom

OHR: Bez obzira na Dodikovu buku, činjenice ostaju iste

ohr
christian schmidt fena

Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH – naveli su iz OHR-a

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, na današnjoj press konferenciji održanoj u Banjoj Luci, ponovo je prijetio otcjepljenjem RS. Iskoristio je priliku da opet vrijeđa brojne zvaničnike i da negira genocid u Srebrenici. Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) su za portal “Avaza” istakli da je BiH suverena zemlja koja se sastoji od dva entiteta.

– Bez obzira na količinu medijske buke koju proizvede predsjednik RS Milorad Dodik, činjenice ostaju iste: Bosna i Hercegovina je jedinstvena, suverena zemlja koja se sastoji od dva entiteta. Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH – naveli su iz OHR-a za “Avaz”.

Podsjećamo, ranije danas ovim povodom se oglasila i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, istaknuvši da Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini.

-Što se tiče prijetnji Milorada Dodika da će prestati sarađivati sa NATO savezom, podsjećamo ga da Zakon o odbrani iz 2005. godine obavezuje državne vlasti da provode aktivnosti potrebne za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO savezu. To uključuje i održavanje čvrstog partnerstva i saradnje sa NATO. Milorad Dodik nema ovlasti da jednostrano suspenduje ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon – navodi u reakciji Ambasada SAD-a u BiH.