Tražili smo reakciju

OHR o spornim nabavkama: Ako je bilo zloupotreba, odgovorni trebaju snositi sankcije

ohr334

Komentar o čitavoj situaciji danas smo zatražili i od Ureda visokog predstavnika u BiH

Ne stišava se bura zbog spornih nabavki respiratora i testova na koronavirus nakon što su Vlada FBiH i premijer Fadil Novalić, te Federalni štab civilne poslove nabavki medicinske opreme povjerili su Federalnoj upravi civilne zaštite i direktoru Fahrudinu Solaku.

Komentar o čitavoj situaciji danas smo zatražili i od Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR). Njihovu reakciju prenosimo u cjelosti:

“Posebno u vremenima krize, više nego ikada prije, građani treba da mogu vjerovati svojim zvaničnicima, a njihove aktivnosti istovremeno trebaju biti u potpunosti transparentne i odgovorne.

Narušavanje tog povjerenja nepravilnim trošenjem javnih sredstava neophodnih za spašavanje života građana bilo bi neshvatljivo. Sada je na svim nadležnim domaćim institucijama da provedu brzu i temeljitu istragu i u najkraćem roku informiraju javnost o svojim saznanjima.

Ukoliko je došlo do neregularnosti ili zloupotrebe postupka javnih nabavki, odgovorne osobe trebaju snositi stroge krivične sankcije u skladu sa zakonom”, rečeno je za Fokus.ba iz OHR-a.

Solak je “FH Srebrenu malinu” proglasio ovlaštenom za uvoz respiratora