Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodatne podjele i tenzije

OHR osudio pokušaj stvaranja tenzija u Brčkom, bilbordi “Samostalnost” osvanuli i u Banjaluci

bilbord samostalnost ss

“Nismo ničiji sateliti i ne podržavamo te bilborde i izjave”, kaže predsjednik Udruženja Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske

Bilbordi Udruženja veterana Republike Srpske na kojima je ispisana riječ “Samostalnost” uklonjeni su sa područja Brčkog, zbog kršenja Pravilnika o zauzimanju javnih površina i nakon reakcije supervizora za Brčko. Bilbordi se i dalje nalaze na nekoliko lokacija u Banjaluci. Ovakvi natpisi, kažu analitičari, stvaraju dodatne podjele i tenzije, piše BHRT.

Bilbordi sa porukom “Samostalnost” postavljeni na više lokacija u Banjaluci, te u Brčko distriktu izazvali su brojne reakcije u javnosti. Reagovao je i prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko, nakon čega je uslijedilo uklanjane bilborda u Brčko distriktu.

“Osuđujemo pokušaj skupina i organizacija da stvaraju tenzije i odvraćaju pažnju vlasti u Brčkom sa reformi koje su neophodne kako bi se ova zajednica kretala ka zajedničkom preosperitetu”, saopćeno je iz OHR-a.

Natpis “Samostalnost” na bilbordima nije poziv na otcjepljenje, već apel političarima da se dogovore i stvore stabilnu državu za našu djecu, tvrde čelni ljudi Udruženja Veterani Republike Srpke. Bilbordi su, kažu, revolt zbog urušavanja Dejtonskih principa i otimanja ingerencija Republici Srpskoj.

“Projekat ‘Samostalnost’ znači poziv na dijalog u Bosni i Hercegovini. Ako ne možemo da postignemo dijalog, nađemo rješenje, onda možemo u okviru Republike Srpske da po slovu Dejtona i po Ustavu Bosne i Hercegovine tražimo svoju slobodu odlučivanja”, kaže Duško Vukotić, predsjednik Skupštine Udruženja Veterani Republike Srpske.

“Sva ta dešavanja i prebrojavanja u Centralnoj izbornoj komisiji izlaze van zakona i van Ustava. Zalažemo se za zakonsku regulativu u Bosni i Hercegovini koja će svima pasovati”, rekao je Zoran Miljanović, predsjednik Udruženja Veterani Republike Srpske.

Nismo ničiji sateliti i ne podržavamo te bilborde i izjave, kaže predsjednik Udruženja Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Risto Jevtić, predsjednik Udruženja veterana Obrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, kaže kako “neko pokušava da skrene pažnju sa veoma bitnih stvari koje se dešavaju unutar Republike Srpske”: “Čak mislim da to ne vodi ničemu dobrom i neko na neshvatljiv način pokušava da zakomplikuje situaciju i diže tenzije”.

Urednik portala Buka Aleksandar Trifunović, ocjenjuje da iza bilborda stoji aktuelna vlast koja se, umjesto krizom, bavi temama koje bude emocije, a ne snosi nikakvu odgovornost.

“Ono što je zabrinjavajuće je da je tema odvajanja aktuelna poslije toliko godina i toliko najava i otcjepljenja i nezavisnosti poslije kojeg se nije desilo ništa, poslije kojeg je aktuelna politika uspjela da samo ostvari što veće i više pozicije za sebe, a narod s druge strane nije dobio ništa. Naprotiv, sve smo siromašniji i u sve većem beznađu živimo”, kaže Trifunović.

Politikolog Vlade Simović kaže da “nema sumnje da je ta poruka usmjerena ka suverenističkim politikama koje oni podržavaju, posebno ka politikama koje su protivne kreiranju politike u Republici Srpskoj sa državnog nivoa, gdje se oni suprostavljaju sadašnjem CIK-u i politikama koje provode visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini”.

Bilbordi su postavljeni dan nakon što je, prema odluci CIK-a, u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu počelo ponovno prebrojavanje glasova za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.