BiH

Saopćenje za javnost

OHR: Proslavljanje Dana RS-a očigledno nepoštivanje vladavine prava i sudskih odluka

11/01/2020

Obilježavanje Dana RS na način koji vrijeđa ili pak zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da to nadležni pravosudni organi moraju sankcionirati, saopćeno je iz OHR-a

Proslavljanje Dana Republike Srpske – 9. januara pokazuje očigledno nepoštivanje vladavine prava i otvoreno nepoštivanje sudskih odluka, navedeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency (AA).

OHR želi da se osvrne na sračunato pogrešne izjave i poteze, prije svega nekih organa vlasti Republike Srpske, kojima smo u posljednjih nekoliko dana svjedočili u vezi s neustavnim obilježavanjem Dana RS 9. januara.

“Proslavljanje Dana RS 9. januara pokazuje očigledno nepoštivanje vladavine prava i otvoreno nepoštivanje sudskih odluka. Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao Dana RS s Ustavom BiH te utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno”, saopćeno je iz OHR.

Ponovivši da se ne protivi Danu RS ukoliko se on organizira i obilježava u skladu s postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik Valentin Inzko konstatirao je da je “poštivanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju”.

“Vladavina prava nije švedski stol koji daje mogućnost izbora. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati u cijeloj BiH”, rekao je on.

Nadalje je istakao da je “obilježavanje Dana RS na način koji vrijeđa ili pak zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da ga nadležni pravosudni organi moraju sankcionirati”.

Kako su naveli, u posljednjih nekoliko dana takođe smo često bili svjedoci pogrešnog predstavljanja statusa države Bosne i Hercegovine i odnosa između entiteta i države.

Ustav jasno definira Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi.

“Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantirani Općim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom. Dakle upravo ono što entiteti nisu. Sukladno tome, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsjedništva Dodik. U skladu s Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Entiteti nisu države, bez obzira na to koliko neko tvrdio suprotno”, rekao je Inzko. Stoga će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS biti izviješteno Vijeće sigurnosti UN.

Saopćeno je i da bez obzira na pokušaje izvrtanja činjenica o državnom pravosuđu, ono je čvrsto utemeljeno u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu.

“Ustavni sud je ključna daytonska institucija s isključivom nadležnošću za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti. Prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH u Daytonu su podržali svi i ono ostaje od ključne važnosti kada se osporavaju sami temelji Ustava. Nepoštivanje vladavine prava u slučaju neustavnog obilježavanja Dana RS devetog januara veoma je glasan argument za nastavak postojećih aranžmana”, rekao je Inzko.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.