Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoke koncentracije PM10 čestica

Vlada Kantona Sarajevo proglasila “Uzbunu” zbog zagađenosti zraka

zagadjenost smog sarajevo (3)

Prema podacima Federalnog hidrometerološkog zavoda uređaj za mjerenje kvaliteta zraka postavljen u krugu Ambasade SAD-a u pokazao je u 13 sati 338 µg/m3

Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku kojom se proglašava epizoda ‘Uzbune’, zbog prekomjernih zagađujućih čestica u zraku. Odluka je donesena na telefonskoj sjednici u subotu, navedeno je na web stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo zabilježeli su visoke koncentracije PM10 čestica (sitne čestice prašine manje od 10 mikrometara).

Prema podacima Federalnog hidrometerološkog zavoda uređaj za mjerenje kvaliteta zraka postavljen u krugu Ambasade SAD-a u pokazao je u 13 sati 338 µg/m3. Na automatskoj stanici Vijećnica prosječne dnevne vrijednosti za ovaj polutant izmjerene su 183 µg/m3, na Otoci 262 µg/m3 , Ilijaš 320 µg/m3.

Mjere koje se preduzimaju u okviru epizode ‘Uzbuna’ podrazumjevaju zabranu kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju.

VEZANI TEKST: Policija u Sarajevu počela isključivati vozila iz saobraćaja zbog zagađenja

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, zajedno sa Kantonalnom inspekcijom rade kontrolu vozila u saobraćaju. Vozila sa Euro 2 normom isključuju iz saobraćaja.

“Organizacija nastave u školama sa ciljem izbjegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a po potrebi obustava nastave”, jedna je od mjera epizode ‘Uzbuna’, navedeno je u Vladi Kantona Sarajevo.

Zabranjuje se i korištenja čvrstih goriva i teških ulja pravnim i fizičkim licima koji ih koriste u tehnološkom procesu.

Na snazi ostaju i mjere iz epizoda ‘Upozorenje’ i ‘Pripravnost’ u svim zonama Kantona Sarajevo, piše u saopštenju Vlade Kantona Sarajevo.

Epizoda ‘Uzbuna’ uvedena je dan kasnije nakon što je u Sarajevu zrak okarakterisan kao opasan. U petak ujutro indeks kvaliteta zraka iznosio 386, pokazao je uređaj za mjerenje kvaliteta zraka postavljen u krugu Ambasade SAD-a u tom gradu. Takav zrak okrakterisan je kao vrlo opasan po zdravlje građana, podaci su Američke agencije za zaštitu okoliša.

Zagađenje zraka dovodi do narušavanja respiratornog sistema i do prerane smrti