Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"poštujte zakone"

OHR se oglasio nakon podizanja optužnice protiv Dodika i Lukića

Christian Schmidt
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Christian Schmidt

Iz Državnog tužilaštva su potvrdili da je optužnica protiv Dodika i Lukića proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) uz Bosni i Hercegovini oglasili su se povodom podizanja optužnice protiv Milorada Dodika, predsjednika RS, i Miloša Lukića, v.d. direktora SLužbenog glasnika RS.

“Poštivanje zakonskog i ustavnog okvira te podržavanje vladavine prava je od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo. To je obaveza za svakoga jer niko nije iznad zakona”, poručili su i dodali:

“OHR poziva sve građane i zvaničnike da poštuju zakone – naveli su iz OHR-a.

Iz Državnog tužilaštva su potvrdili da je optužnica protiv Dodika i Lukića, koji se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika, proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Do pet godina zatvora

Podsjećamo, početkom jula ove godine visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt izmjenio je Krivični zakon BiH, a kojima je kao krivično djelo predvidio neizvršavanje odluka ili sprečavanje izvršavanja odluka visokog predstavnika.

Schmidtovom odlukom, između ostalog, dodan je novi član Krivičnog zakona BiH koji se tiče neizvršavanja implementacije odluke visokog predstavnika. Tu se, između ostalog, navodi da će se osoba koja je odgovorna za funkciju ili obnaša funkciju na bilo kojem nivou vlasti u BiH – od države do mjesne zajednice – a koja ne impelmentira ili ne izvršava, ili sprečava izvršavanje odluke visokog predstavnika, kaznit zatvorskom kaznom u trajanju od šest mjeseci do pet godina.