Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osudili napad

OHR: Vlasti RS trebaju voditi jednaku brigu o svim svojim građanima

Sarajevo: Christian Schmidt održao je konferenciju za medije
05.10.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Visoki medjunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt odrzao je konferenciju za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Napad je osudio i Ured visokog predstavnika (OHR), poručivši da vlasti RS trebaju voditi jednaku brigu o svim svojim građanima

Nakon sinoćnjeg napada huligana na aktiviste u Banjoj Luci, redaju se reakcije ambasada i međunarodnih organizacija.

Napad je osudio i Ured visokog predstavnika (OHR), poručivši da vlasti RS trebaju voditi jednaku brigu o svim svojim građanima.

– OHR najstrožije osuđuje sinoćni napad na aktiviste i novinare u Banjoj Luci. Vlasti trebaju sprovesti brzu istragu i pred lice pravde privesti sve koji su odgovorni za nasilni napad. Vlasti RS trebaju voditi jednaku brigu o svim svojim građanima – poručili su na Twitteru.

Podsjećamo, nakon što je policija zabranila skup Bh. povorke ponosa, aktivisti su se spontano okupili, da bi ih napala grupa huligana, pri čemu je nekoliko osoba povrijeđeno, među kojima i novinarka Vanja Stokić i aktivista Ajdin Kamber.

Policija je, prema navodima Stokić, odbila intervenisati i zaštititi napadnute aktiviste, te su ih prepustili same sebi.