"de facto priznanje"

Kurti: Sporazum je postignut, ali Srbija bježi od potpisivanja

kurti-vucic

Kosovski premijer je kazao da je osnovni sporazum ustvari de facto međusobno priznanje, ali ima mnogo drugih stvari koje treba usaglasiti

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Ohridu da je dogovor postignut, ali da srpska strana nije željela da potpiše.

Kurti je u obraćanju medijima kazao da je postignut sporazum o Aneksu koji će rukovoditi implementaciju osnovnog sporazuma. On je istakao da je sada na Evropskoj uniji da pronađe mehanizme kako bi ovaj Aneks postao pravno obavezujući.

“Srbija bježi od potpisivanja, jer će se time steći obaveza za realiziranje. Zato pozivam međunarodnu zajednicu da nađe mehanizme za potpisivanje. Mi smo došli ovdje spremni, bili smo spremni i 27. februara, kao i večeras, da potpišemo dogovor”, kazao je Kurti i dodao: “Što se Aneksa primjene tiče, vjerujem da će uskoro biti objavljen na stranici Evropske unije i svi ćete shvatiti i šta sadrži i šta ne.”

Kosovski premijer je kazao da je osnovni sporazum ustvari de facto međusobno priznanje, ali ima mnogo drugih stvari koje treba usaglasiti.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da se Kosovo složilo s pasusom o adekvatnom nivou samomenadžiranja srpske zajednice i da će se Kosovo pridržavati najviših standarda kako Srbi na Kosovu ne bi imali bilo kakvu ugroženosti, bilo kakvu diskriminaciju.

Kurti je kazao da se ne smije zaboraviti da je Ahtisarijev predlog stvorio ogroman prostor i mogućnosti da uživaju svoja prava i zadovolje svoje potrebe.

Kazao je da je do sada potpisano 39 sporazuma između Kosova i Srbije te da se član 10 osnovnog sporazuma odnosi na primjenu svih postignutih sporazuma.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka da je danas “postignut nekakav odgovor” i da je zadovoljan zbog toga.

“Svakako ovo neće biti sve. Ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili će postati dio pregovaračkog okvira za obje strane. Evropski savjet će donijeti odluku da to postane dio pregovaračkog okvira”, rekao je Vučić.

Dodao je da je ovaj put dugačak, ozbiljan koji ne traje jedan ili pet dana i da sve tek počinje.

“Evropska unija procjenjivat će koliko je ko uradio iz implementacionog plana koji će morati biti proširen”, rekao je Vučić.

Dodao je da je za Srbiju od velikog značaja to što je kao prioretetna obaveza stavljeno formiranje ‘zajednice srpskih općina’.

“Moram reći da sam zadovoljan. Još se govori o nestalim osobama. Implementacioni plan će morati da se nadograđuje”, rekao je Vučić i dodao da, ukoliko Srbija želi da ostane na evropskom putu, njen napredak bit će ocijenjen i kroz to koliko i šta će uraditi.

Obje strane su, dodao je istakle svoje crvene linije te da u narednim mjesecima slijedi nastavak razgovora.

“Razgovor je bio pristojan i konstruktivan”, kazao je predsjednik Srbije.

Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji je ranije objavljen na internetskoj stranici EU-a, sastoji se od 11 članova kojima se ne predviđa obostrano priznanje, ali se stranke obavezuju da uzajamno priznaju dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Prema tekstu prijedloga, s kojim su se obje strane saglasile, poštovat će se načela suverene jednakosti država, poštovanja njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalne cjelovitosti. Prijedlogom je predviđena da Srbija neće uložiti prigovor na članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, niti će stranke blokirati, niti poticati druge da blokiraju napredak druge stranke na putu prema EU-u.