Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OIK Srebrenica: Sve spremno za održavanje izbora

izbori_lista

Na području općine Srebrenica, prema Centralnom biračkom spisku, registrirano je 10.219 redovnih birača, 1.226 birača koji glasaju putem pošte, 491 lično i 14 u odsustvu, a putem mobilnog tima glasat će 15 birača.

Izborna komisija općine Srebrenica danas je predala izborni materijal biračkim odborima. Na području Srebrenice sutra će biti otvoreno 28 biračkih mjesta.

Predsjednika Općinske izborne komisije Sead Alić za Fenu je kazao da su sva biračka mjesta pripremljena.

– Ostalo je da birački odbori sutra prije otvaranja biračkih mjesta tj. prije 7 sati, izvrše postavljanje i uređenje biračkog mjesta kako je to zakonom predviđeno. U toku je izborna šutnja i ona će trajati sve do sutrašnjeg zatvaranja biračkih mjesta. Nemamo prijava da je došlo do kršenja izborne šutnje, a inače je izborna kampanja protekla bez većih nepravilnosti – kazao je Alić.

Pozvao je građane da sutra ispoštuju svoju građansku dužnost i da izađu na izbore, a za one koji zbog zdravstvenih ili drugih razloga ne mogu doći do biračkih mjesta formiran je mobilni tim koji će doći na njihove kućne adrese i time im omogućiti da glasaju.

– Uime izborne komisije općine Srebrenica pozivam sve sudionike izbornog procesa da svi zajedno doprinesemo tome da ovi izbori budu fer i demokratski i da rezultati izbora odražavaju stvarnu volju glasača. Također, želimo istaći da o načinu glasanja i samom izbornom procesu građani mogu dobiti jasne upute na web stranici centralne izborne komisije, pored toga na svim biračkim mjestima ce biti objavljeni plakati sa uputama kako glasati. Također, građeni se mogu obraćati najbližem biračkom odboru ili Općinskoj izbornoj komisiji Srebrenica gdje će dobiti potrebne upute. Nadamo se da će sutrašnji izbori proteći bez problema – potcrtao je Alić.

Za utvrđivanje identiteta, ističu iz OIK Srebrenica, glasač je obavezan pokazati jedan od tri važeća dokumenta BiH – ličnu kartu izdata u BiH, vozačku dozvolu ili pasoš, koji su izdati u BiH. Provjeru na kojem biračkom mjestu glasa glasač može izvršiti u Centru za birački spisak u Općini Srebrenica.