Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okerić: Tužilaštvo KS izvršilo je pritisak na Skupštinu KS

sjednica skupstina ks3

Sa 20 minuta kašnjenja počela je hitna sjednica Skupštine KS kojoj prisustvuje 27 zastupnika te je usvojen dnevni red sa jednom tačkom dnevnog reda, piše Patria.

– Izvještaj o provedenom skupštinskom nadzoru Komisije za sigurnost SKS nad zakonitošću rada MUP-a i Uprave policije Kantona Sarajevo u slučaju Dženan Memić.

Predsjednik Komisije za sigurnost Elvedin Okerić obraćajući se zastupnicima kazao je da je 26.01.2017. godine stigao dopis od Tužilaštva KS bez naznake hitnosti i urgencije da Komisija treba da dostavi izvještaj. Komisija obavještava članove Komisije o zahtjevu te donose odluku da obavezno uvrstimo ovu tačku na dnevni red. Komisija je razmatrala zahtjev Tužilaštva KS, Komisija jednoglasnom odlukom donosi odluku da će na sjednici Skupštine KS predložiti Skupštini da se nakon razmatranja i usvajanja kompletan izvještaj dostavi Tužilaštvu KS.

– Na kućna vrata mi je došla policija i došli bez validnog dokaza za hitno izuzimanje izvještaja po nalogu Tužilaštva KS. Tražio sam da vidim kakav je to hitni zahtjev. Tužilaštvo je uputilo hitna zahtjev predsjedavajućoj, a ona Komisiji da to dostavimo i kao mi smo se oglušili pa su oni meni došli na adresu. Upoznao sam ih da je Komisija razmatrala dopis Tužilaštva KS. Tražio sam sudski nalog i nisu ga imali. Nakon toga sam tražio ako budu imali usmeni nalog suda da ću dati izvještaj. Nakon nekoliko pokušaja dobili su sudinicu i ona ih je odbila da ne može dati nalog radi loših praksi nakon čega su se policajci izvinili i udaljili se – kazao je Okerić.

On je kazao da je Tužilaštvo KS demonstriralo silu.

– Neobjašnjive su reakcije Tužilaštva KS i tužiteljice Dalide Burzić. Doživio sam jedno razočarenje kada je u pitanju pravni sistem u ovoj zemlji. Skupštinskim nadzorom smo vratili poljuljano povjerenje građana. Zamislite kada građani i porodica oštećenog dođe i kaže mi vjerujemo u vaš rad i nemamo primjedbu. Smatram da je ovo bio udar na Skupštinu KS – kazao je Okerić.