BiH

mup usk

Oko 200 migranata pokušalo na silu ući u kamp “Bira”, uhapšeno šest Pakistanaca

04/03/2020

Prema njegovim riječima, sve se dogodilo sinoć oko 19.30 sati , kad je oko 200 migranata koji nemaju pravo boravka u kampu "Bira", nasilno pokušalo da uđe u kamp

 Veća grupa migranata nasilno je pokušala ući u prihvatni kamp za migrante “Bira” u Bihaću, a tom je prilikom zbog narušavanja javnog reda i mira slobode lišeno šest državljana Pakistana, rekao je Srni portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, sve se dogodilo sinoć oko 19.30 sati , kad je oko 200 migranata koji nemaju pravo boravka u kampu “Bira”, nasilno pokušalo da uđe u kamp.

“Morali smo uputiti pojačanje s obzirom na broj ljudi koji su učestvovali u ovom događaju”, dodao je Šiljdedić.

On je rekao da su lica lišena slobode predata Službi za poslove sa strancima i da je zatraženo njihovo izmještanje s područja ovog kantona.

Šiljdedić je naveo da je procjena da trenutno izvan kampova na području Unsko-sanskog kantona boravi hiljadu do hiljadu i po ljudi, i da svakodnevno u ovaj dio Federacije BiH dolaze novi migranti.

“Oni se nalaze u napuštenim prostorima nekadašnjih preduzeća, napuštenim privatnim objektima, javnim prostorima, zelenim površinama”, objasnio je Šiljdedić, ističući da ovo nije samo problem Bihaća nego i Velike Kladuše, te Cazina.

Portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona dodao je da se sa dolaskom ljepšeg vremena očekuje povećanje broja migranata, ali da policija čini sve da se očuva bezbjednost građana, kao i migranata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.