Oko 400 radnika “Krivaja Mobel” u štrajku i traže radni angažman

krivaja

Oko 400 radnika preduzeća “Krivaja Mobel” iz Zavidovića stupilo je u štrajk, jer je uprava najavila da će smanjiti broj radnika neophodnih za proizvodnju i poslovanje.

U ovom preduzeću je već oko 170 radnika ostalo bez posla, a uskoro bi moglo da se desi da još jedna veća grupa zaposlenih izgubi radno mjesto s obzirom na to da su ovom preduzeću u velikom mjeri smanjene isporuke osnovnih sirovina. Sindikat „Krivaje Mobel“ pozvao je radnike na obustavu rada, zahtijevajući od Uprave osiguravanje uvjeta za radni angažman svih uposlenih.

Po riječima Muniba Husejnagića, direktora „Krivaje Mobel“ Zavidovići, kompaniji je godišnje neophodno oko 40.000 kubnih metara drvne oblovine i to je dio poslovnog plana za zapošljavanje 800 preuzetih radnika od nekadašnje “Krivaje Zavidovići”.

– Mi smo u ovoj godini realizirali samo 18.000 kubnih metara sirovina, što nije dovoljno ni za pola radnika koji su trenutno u radnom odnosu – istakao je Husejnagić.

Uprava preduzeća će uraditi elaborat o reorganizaciji proizvodnog lanca, ali činjenica je da trenutno neće biti posla za oko 800 radnika. Njih pola je u štrajku, jer se plaše da će ostati bez radnih mjesta.

Sindikat je upravi “Krivaje Mobel” uputio tri zahtjeva, u kojima se traži da radnicima odmah isplate septembarske plate i da se 170 radnika poslanih “na čekanje” vrati na posao, kao i da poslodavac poštuje sve ugovorne obaveze proistekle iz ugovora o preuzimanju preduzeća.

– Nisam siguran da će i za 15 dana biti sav novac da bi im mogli isplatiti u cjelokupnom iznosu ovako kako oni insistiraju i mislim da rade protiv svog interesa. Ovaj štrajk je sigurno nelegalan, zna se da se mora najaviti 10 dana ranije, i zna se da se u tom periodu od 10 dana mora s upravom preduzeća i vlasnicima kapitala dogovoriti koje neophodne funkcije moraju živjeti i raditi – kaže Husejnagić.