Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Bogatstvo različitih kultura daje posebnu draž Sarajevu”

U Vijećnici održan koncert sefardske muzike: Bogatstvo različ

Povodom 450 godina od dolaska Jevreja na prostore Bosne i Hercegovine, u Vijećnici je večeras održan koncert sefardske muzike, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao organizatori ovoga kulturnog događaja, prisutne su pred početak koncerta pozdravili gradonačelnik Ivo Komšić, u ime Grada Sarajeva, a u ime Ambasade Kraljevine Španije u BiH ambasador Bosco Gimenez Soriano.

Povodom 450 godina od dolaska Jevreja na prostore Bosne i Hercegovine, u Vijećnici je večeras održan koncert sefardske muzike. (Denis Zuberi - Anadolu Ajansı)

Povodom 450 godina od dolaska Jevreja na prostore Bosne i Hercegovine, u Vijećnici je večeras održan koncert sefardske muzike. (Denis Zuberi – Anadolu Ajansı)

Komšić je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što se u Sarajevu i BiH obilježava ova značajna godišnjica dolaska Jevreja na ove prostore.

“Sretan sam što su se Sarajevo i BiH pridružili obilježavanju ove značajne godišnjice. Baš ovdje u Vijećnici, našem jedinstvenom dragulju koji posjeduje vrijednosti i ljepote koje su neprolazne. Među tim vrijednostima je bogatstvo različitih kultura i tradicija što oduvijek daje posebnu draž Sarajevu i ističe njegovu ljepotu. Naši sugrađani Jevreji imaju svoje stoljetno utemeljenje i mjesto u kulturnoj i povijesnoj baštini Sarajeva i BiH. Proživimo večerašnji koncert i duhu vjere, nade i mira u zvucima tradicionalne sefardske pjesme”, rekao je Komšić.

U Vijećnici održan koncert sefardske muzike: Bogatstvo različ

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, je istakao da je večerašnji koncert jedna od manifestacija obilježavanja 450 godina od dolaska Jevreja na prostore Bosne i Hercegovine.

“Mislim da će nas sve ovaj koncert zadovoljiti zato što je sefardska muzika vrlo bliska našem uhu. Ima u njoj zvukova orijenta i zvukova onoga što zovemo sevdalinka”, istakao je Finci.

U Vijećnici održan koncert sefardske muzike: Bogatstvo različ

Dodao je da je kulturna baština Jevrejske zajednice u BiH poprilično dobro sačuvana i njegovana.

“Mislim da je ta duhovna i kulturna vrijednost bolje sačuvana nego materijalna dobra. Ovo je ono rijetko što možemo da sačuvamo. Ako Bosnu poredite s hljebom u kojem su tri kostitutivna naroda, brašno, germa i voda, onda su Jevreji ono malo soli između dva prsta. Ali, bez soli hljeb je bljutav, tako bi i Bosna i bosanska kultura bili bljutavi da nije bilo Jevreja”, rekao je Finci.

U Vijećnici održan koncert sefardske muzike: Bogatstvo različ

Na koncertu, kojem je prisustvovalo nekoliko stotina građana, nastupio je trio predvođen poznatom španskom umjetnicom Marom Aranda. Izvedene su poznate sefardske numere koje predstavljaju zajedničku baštinu sefardske zajednice i španske kulturne tradicije.