Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okončana hitna sjednica PSBiH o popisu stanovništva, odbijeni svi zaključci

parlament majkic

Poslanici Predstavničkog domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nisu danas prihvatili niti jedan od zaključaka koje je usaglasio prošireni Kolegij, a koji se tiču povlačenja Odluke o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koju je donio direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić.

Odluka koja je sporna propisuje da će obrade podataka 196.000 popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici što je izazvalo oštre reakcije u Republici Srpskoj te je Klub Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zatražio hitnu sjednicu koja je započela 30. maja.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Sadik Ahmetović kazao je da je najveća greška što direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić odluku vezanu za popis stanovništva nije objavio odmah po stupanju na dužnost.

Zaključci poslanice SNSD-a Dušanke Majkić bili su da se Vijeće ministara očituje o ovoj odluci Jukića i da je stavi van snage. Također, zatražila je da se donesu izmjene i dopune o popisu i rok za objavu rezultata pomjeri za 31. decembra ove godine.

Predsjedavajuća Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević također je tražila da se izmjeni zakon i rok za objavu rezultata popisa pomjeri sa 1. jula na 31. decembar, ali i da Jukić sam povuče spornu odluku.

Ništa od toga nije dobilo potrebnu podršku poslanika čime je okončana hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH.