BiH

Sarajevo

Okončana sanacija tramvajske pruge na Marijin Dvoru

09/11/2020

Ministar finansija KS Jasmin Halebić rekao je da je ukupna vrijednost investicije iznosila oko 600.000 KM

Okončana je sanacija tramvajske pruge na dionici od “S” krivine do stajališta Marijin Dvor u dužini od oko 370 metara.

Nakon današnje probne vožnje, od sutra, po ustaljenom redu vožnje, ponovo će biti uspostavljen tramvajski saobraćaj do Baščaršije.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem zahvalio se građanima na strpljenju, ali i izvođaču radova koji dva dana prije isteka roka završio sanaciju pruge koja nije obnavljana skoro 42 godine.

– Za veoma kratko vrijeme urađen je veliki posao. Položene su nove šine, urađeno njihovo ankerisanje, te betoniran i asfaltiran dio raskrsnice ulica Zmaja od Bosne i Vrbanja. Vlada KS i Ministarstvo saobraćaja KS su kroz ovaj projekt učinili važan korak ka unapređenju javnog gradskog prijevoza u Kantonu. Pokazali smo da za kratko vrijeme, sa domaćim snagama, možemo puno uraditi – rekao je Kalem.

Podsjetio je da je u toku javni poziv za izbor izvođača radova na rekonstrukciji tramvajske pruge do Ilidže u vrijednosti 20 miliona eura, ali nabavku novih tramvaja.

– U toku je evaluacija ponuda, očekujemo da do kraja godine potpišemo ugovor sa izvođačem radova, dok se radovi očekuju početkom iduće godine – istakao je Kalem.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić rekao je da je ukupna vrijednost investicije iznosila oko 600.000 KM, a da su sredstva obezbijeđena kreditnima aranžmanom sa Razvojnom bankom Federacije BiH.

– U narednom periodu, u skladu sa budžetskim mogućnostima, nastavit ćemo realizaciju ovakvih projekata – naglasio je Halebić.

Premijer Mario Nenadić zahvalio se građanima na strpljenju, ali i uputio izvinjenje zbog gužvi koje su stvorene prilikom izvođenja radova.

– Sve je išlo prema planiranim aktivnostima, a radovi su završeni dva dana prije isteka roka. Presretan sam što građanima poklanjamo jednu lijepo uređenu saobraćajnicu. Uskoro krećemo u obnovu cijele tramvajske pruge, što je bio jedan od naših ciljeva – najavio je Nenadić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.