Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

goražde

Oković: Niz projekata od značaja za BPK-a na čekanju zbog konstituiranja vlasti

okovic emir

Naglasio je da su za neke projekte provedene sve potrebne procedure i čeka se samo početak radova

Projekti čiju je realizaciju Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) najavila u 2018. bit će implementirani u ovoj godini – kazao je Feni premijer BPK-a Emir Oković.

Po njegovim riječima, razlog kašnjenja je niz objektivnih okolnosti, zbog kojih implementacija kasni, a jedan od njih je konstiturianje vlasti kako na nivou BPK-a tako i FBiH.

„Njihov početak uvjetovan je, između ostalog, potrebom usvajanja Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona za 2019. godinu s obzirom da je na snazi Odluka o privremenom finansiranju. Također, otežavajuća okolnost je i ta što je Vlada u tehničkom mandatu te je na snazi odluka o izglasavanju nepovjerenja Vladi kojom su njene aktivnosti ograničene i samo na donošenje najvažnijih odluka“ – pojasnio je Oković.

Dodao je da i na nivou formalnog donošenja odluka postoje određene prepreke, zbog čega su ti projekti u zastoju.

„Važno je naglasiti da su na nivou Federacije u toku procedure za nekoliko projekata u oblasti modernizacije cesta. O tome smo govorili prošle godine. Projekti su u vrijednosti oko 3 miliona KM i mislim da će i oni u tom smislu, morati sačekati, ali ono što je povoljna činjenica jeste da i same vremenske prilike ne dozvoljavaju da se krene u građevinsku sezonu. Međutim, mislim da će se i vremenske prilike i svi ti formalni nedostaci jedinstveno otkloniti i možemo, zaista, očekivati u ovoj godini dosta vidljivih aktivnosti, prije svega, u ovom dijelu infrastrukture – kazao je Oković.

Naglasio je da su za neke projekte provedene sve potrebne procedure i čeka se samo početak radova.

„Postoje i određeni projekti koji su isključivo vezani za vremenske prilike. To su, prije svega, projekti energetske efikasnosti. Znamo da u ovoj godini realiziramo četiri projekta – projekat vezan za školu u Vitkovićima, zgradu Zavoda zdravstvenog osiguranja, Osnovnu muzičku školu i Osnovnu kolu „Husein ef. Đozo“, tako da je to ohrabrujuće. Za dio projekata potrebno je još zaključiti ugovore s izvođačima. Skupštinska odluka je odluka koja nas, u određenom smislu, onemogućava da zaključimo ugovore, budući da su za neke od ovih projekata provedeni postupci javnih nabavki i sam ulazak u radove zavisi samo od zaključivanja ugovora – kazao je premijer BPK Goražde.