policijske agencije na nogama

Mektić: U Gačićevim zločinima veliki udio ima i država

mektic1

Upitao se kako je uopće moguće da se osobe s takvim psihičkim poremećajem i agresivnim ponašanjem nađu na slobodi

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas kako je u vezi s potragom za višestrukim ubicom Edinom Gačićem formiran Operativni štab u koji su uključene sve sigurnosne agencije iz BiH.

– Iz tog štaba se koordinira i planiraju sve operativne mjere i radnje koje se odnose na traganje i lišavanja slobode Edina Gačića, koji je, kako se osnovano pretpostavlja, izvršio ubistvo i pripadnika Federalne uprave policije (FUP) – kazao je Mektić u izjavi za medije uoči komemoracije policajcu Mahiru Begiću.

Istaknuo je kako policijske agencije u ovom momentu čine sve što mogu, te da su sva materijalno-operativna sredstva stavljena na raspolaganje, kao i kako se iskreno nada da će se taj slučaj brzo riješiti, na način da će se Gačić pronaći i biti lišen slobode.

Ministar sigurnosti BiH potcrtao je kako se radi o slučaju koji izaziva uznemirenost cjelokupne javnosti, navodeći kako smatra „da, nažalost, u ovom zločinu i svim njegovim (Gačićevim) zločinima veliki udio ima država, zato što nisu uspostavljeni efikasni mehanizmi, kao i zbog naše podijeljenosti, nedovoljne zajedničke funkcionalnosti“.

Istovremeno, upitao se kako je uopće moguće da se osobe s takvim psihičkim poremećajem i agresivnim ponašanjem nađu na slobodi, ocijenivši kako se ne može čekati da takve osobe počine krivično djelo, pa da se tek potom reagira.

Ministar Mektić izrazio je saučešće porodici ubijenog policajca (FOTO Anadolija)

– Neophodno je to preduprijediti te takve osobe izolovati i smjestiti u ustanove u kojima će biti osigurano njihovo liječenje, bez mogućnosti slobodng kretanja – kazao je Mektić.