Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okvirni budžet institucija BiH do 2021. na nivou od oko 960 miliona KM

vijece ministara bih

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojilo je Dokument okvirnog budžeta institucija BiH za period od 2019. do 2021. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Dokument okvirnog budžeta institucija BiH za ovaj period iskazuje ukupni nivo rashoda institucija BiH (isključujući servisiranje vanjskog duga) u iznosima 966 miliona za 2019. godinu, i po 957 miliona KM za 2020. i 2021. godinu, uz izdvajanje sa Jedinstvenog računa Upraveza indirektno oporezivanje po 750 miliona KM za svaku godinu.

Dokument okvirnog budžeta prati i podržava reforme u BiH i provođenje ranije definiranih 14 strateških ciljeva, uključujući makroekonomsku stabilnost, razvoj ekonomije, ravnomjeran regionalni razvoj, brži i efikasniji razvoj poljoprivrede i ruralnog sektora, razvoj energetskih potencijala, povećanje mogućnosti za zapošljavanje, promoviranjeinkluzivnosti u obrazovanju te smanjenje siromaštva u BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je izmjene i dopune Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, kojim se uvodi inspekcijski nadzor u slučaju postojanja sumnje na korupciju, nepravilnosti uradu institucija BiH, uključujući i neprovođenje finansijskih propisa. Inspekcijski nadzor vršit će budžetski inspektorat u okviru Ministarstva finansija itrezora na osnovu prijava pravnih i fizičkih lica. Budžetski inspektor je dužanpodnosioca inicijative obavijestiti o ishodu postupanja po podnesenoj prijavi u roku 30 dana od dana njenog prijema.

Zakonom se uvode novčane kazne za rukovodioce institucije BiH i propisuju prekršajiza njihovo izricanje, koji uključuju odobravanje isplate plaće, dodatka na plaću ili novčane naknade suprotno Zakonu o plaćama te vršenje finansijskog poslovanja protivno propisu kojim je regulirano.Uspostavljanjem ovog inspektorata naša zemlja realizirat će obaveze proistekle izSporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske kojim dvije države jačaju ekonomske i trgovinske veze te unapređuju ukupnu bilateralnu saradnju. Novi ugovor zamijenit će stari, a značajna novina je uvođenje preferencijalnog tretmana za meso iz BiH, kao ugovorne odredbe.

To praktično znači da će izvoz mesaiz grupa koje su do sada po ugovoru prilikom izvoza iz BiH u Tursku podlijegalenaplati punih carinskih stopa biti pretočen u ugovorni aranžman. Turska će objavitiodobrene količine unilateralnih godišnjih bescarinskih tarifnih kvota za uvoz mesaporijeklom iz Bosne i Hercegovine, a koje će biti efektivne od 1. januara svake godine.Daljnja liberalizacija u skladu s Općim sporazumom o trgovini uslugama (GATS) uokviru Svjetske trgovinske organizacije omogućit će bh. privrednicima pristuptržištima usluga i javnih nabavki Republike Turske, što će rezultirati povećanjemizvoza usluga i konkurentnosti.

Ugovor će, s druge strane, omogućiti bolji priliv direktnih stranih investicija i timedoprinijeti razvoju ekonomije u BiH. U konačnici to će donijeti niže cijene i bolji kvalitet te proširiti mogućnost izbora za potrošače i na taj način utjecati na njihove uštede.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa,donijelo je Odluku o usvajanju Projekta sekundarne emisijske mreže digitalnogzemaljskog emitiranja – DVB – T2 – treća faza, čime se stvaraju pretpostavke zazavršetak Projekta digitalizacije u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o nastavku Projekta digitalizacije mikrovalnih linkova javnih radio-televizijskih servisa u Bosni Hercegovini i Projekta primarne emisione mreže, kojimće se pokriti preostali nepokriveni dio (oko 20 posto) teritorije BiH digitalnim zemaljskimsignalom.

Državni ministri su upoznati sa informacijom o dodatnim pitanjima iz Upitnika Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, koju će Direkcija za evropskeintegracije dostaviti Predsjedništvu BiH.

Istaknuto je da radne grupe rade na pripremi odgovora na 655 dodatnih pitanja Evropske komisije i naglašeno da će ovaj posao biti prioritetan u narednom periodu.

Vijeće ministara BiH usvojilo je izvještaj o državnoj pomoći u Bosni i Hercegovini u 2017. godini, s konstatacijom da Republika Srpska nije izvršilauplatu kontribucije, odnosno nije ispunila obaveze u skladu sa Zakonom osistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Vijeća za državnu pomoć BiH, u Bosni i Hercegovini je u prošloj godini dodijeljena državna pomoć u ukupnom iznosu 320.094.748 KM ili 163.661.845,86 eura, što predstavlja smanjenje za 21.138.476 KM ili (6,19 posto) u odnosu na 2016. godinu, ali i povećanje za 20.397.727 KM, (6,81 posto) u odnosu na 2015. godinu.

Istovremeno, državna pomoć po stanovniku u 2017. godini iznosi 95,52 KM, što predstavlja smanjenje za 6,30 KM u odnosu na 2016. godinu, kada je iznosila 101,82KM, dok je u odnosu na 2015. godinu, povećana za 6,09 KM.

Državna pomoć u oblasti poljoprivrede i ribarstva u ukupno dodijeljenoj državnoj pomoći u 2017. godini učestvovala je sa 48,52 posto i iznosila je 155.304.706, KM ili79.406.035,29 eura.