Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Olujno nevrijeme u Kaknju, Zenici i Tuzli uzrokovalo poplave i klizišta

kakanj – nevrijeme

Općinu Kalesija u petak je zahvatilo olujno nevrijeme praćeno snažnim pljuskom i grmljavinom kada je za kratak vremenski period pala ogromna količina kiše i tom prilikom prouzrokovala visok vodostaj i izlijevanje iz korita rijeke Gribaje i okolnih potoka.

Zbog toga je poplavljeno više od 20 stambenih i infrastrukturnih objekata na teritoriji općine Kalesija, a najteže stanje bilo je u mjesnim zajednicama Seljublje, Hrasno, Kikači, Tojšići, Vukovije Gornje i Vukovije Donje, ali nakon tri sata voda se povukla u korito.

Na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite Kalesija donesena je Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na području ove općine.

Kalesija pod vodom: U šest mjesnih zajednica proglašeno stanje prirodne nesreće (VIDEO)

U Tuzli je također jučer pala velika količina kiše koja je uzrokovala porast vodostaja rijeke Jale i potom oštetila nekoliko mostova u naselju Gornja Tuzla, a zbog toga za danas je najavljena sjednica Gradskog štaba Civilne zaštite Tuzla, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Olujno nevrijeme u petak poslijepodne, praćeno jakom kišom i vjetrom pogodilo je Zenicu i područje Kaknja, a u Zenici su najteže zahvaćena gradska naselja Crkvice, Novo Radakovo, Bilimište, Klopče, Perin Han, Pehare i gradsko područje Zenice.

Zenički vatrogasci intervenirali su na spašavanju čovjeka i vozila, kod Petrol benzinske stanice u Crkvicama. U naselju Novo Radakovo poplavljene su ulice, stambeni i poslovni objekti su pod vodom a sve uslijed dugotrajnog pljuska, koji je popodne zahvatio šire područje Zenice.

Podvožnjak u Blatuši je bio pod vodom, pa se saobraćaj odvijao trotoarima. Izuzetno jaka kiša zahvatila je više gradskih naselja, naročito u Crkvicama i na Bilmišću.

U blizini kapije 2 Kantonalne bolnice, u vrlo kratkom periodu se formirala vještačka akumulacija, u kojoj je ostalo zaglavljeno jedno vozilo, dok je podvožnjak prema izlazu za Sarajevo bio pod vodom uslijed čega se stvorila ogromna gužva u saobraćaju.

Tokom dana građani su prijavljivali ulazak vode u prizemne, poslovne i druge objekte na području Grada, kao i uništenje lokalnih puteva gdje je voda odnijela ili potkopala dijelove puteva.

Voda je sa sobom donijela nanose zemlje i kamenja naročito u prigradskim i seoskim mjesnim zajednicama. U naselju Sviće, blizu Pehara, formirano se pravo malo jezero, koje ugrožava tamošnje stambene objekte.

Nevrijeme je pogodilo i mjesta u okolini Kaknja i to Bilješevo, Lučane i Modrinje. Vatrogasci su pomagali mještanima do jutarnjih sati gdje su pumpama ispumpavali vodu iz poplavljenih kuća, tri automobila voda je doslovno nosila, jedna osoba koja se nalazila u vozilu koje je voda nosila je lakše povrijeđena, oštećena su tri vozila, a uništen je put u Gornjim Lučanima.

Stravične snimke iz Kaknja: Voda nosila i automobile (VIDEO)

Kakanjski vatrogasci intervenirali su na uklanjanju nanosa koje je voda donijela u mjestima Bilješevo, Lučani i Mioći, dok je autocesta A-1, je zbog nanosa mulja bila u blokadi zbog čega se stvorila velika gužva na regionalnom putu kao alternativnom pravcu.

Zbog poplave obustavljen saobraćaj na autoputu A-1 Kakanj – Zenica (VIDEO)

Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na ispumpavanju vode nakon jake kiše, koja je padala u popodnevnim satima, dok je vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na ispumpavanju vode od na Domanovićima u Domu za starije osobe, nakon jake kiše.

U toku jučerašnjeg dana došlo je do aktiviranja klizišta na magistralnom putu M-18 Tuzla – Priboj te je saobraćaj jedno vrijeme bio u prekidu, ali nakon intervencija nadležnih službi ponovo se odvijao neometano.

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je veću intervenciju na gašenju požara sinoć oko 20 sati kada je došlo je do požara u napuštenom objektu nekadašnje tvornice namještaja “Standard” na Stupu.

U intervenciji je učestvovalo osam vatrogasaca s dva vatrogasna vozila, a požar je stavljen pod kontrolu, povrijeđenih nije bilo, dok su vatrogasci još uvijek na terenu.

Ronioci FUCZ i MUP-a TK pronašli su tijelo utopljenika za kojim se tragalo od 21. jula u jezeru Bistarac. Tijelo je izvučeno na obalu i predato nadležnim službama MUP-a i Tužilaštva Tuzlanskog kantona, koje će provesti istragu i utvrditi identitet pronađene osobe.