Broj poginulih u požarima u Grčkoj porastao na 88

grcka (4)

Žena je preminula u bolnici čime je ukupan broj poginulih u najtežim šumskim požarima u grčkoj istoriji porastao na 88, saopćili su zvaničnici u subotu.

Neimenovana žena u četrdesetim godinama bila je u bolnici otkako je požar počeo da divlja po priobalnom selu Mati, istočno od prijestonice Atine, u ponedjeljak.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je da su deseci ljudi još i bolnicama s ozbiljnim povredama.

Forenzički eksperti suočavaju se s teškim zadatkom identificiranja tijela poginulih, od kojih su mnoga potpuno ugljenisana.

Privatni detektiv koga je unajmila porodica koja je izgubila troje djece i njihove bake i djede saopćila je u petak navečer da su devetogodišnji blizanci Sophia i Vassiliki identifikovani.

Oni su pronađeni u naručju svojih praroditelja među 26 tijela ispred vile u blizini mora u Mati.

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je u petak da je preuzeo “političku odgovornost” za tragediju dok se u zemlji vodi ogorčena rasprava oko toga koga treba kriviti za požare.

Opozicija je ranije optužila vladu da odbija prihvatiti odgovornost nakon što je saopćila kako se sumnja da su požari podmetnuti.

Zvaničnici koji su se pozvali na informaciju sa satelitskih mapa saopćili su da je 13 požara buknulo istovremeno u ponedjeljak širom regije Attica.

Na sastanku vlade koji je uživo emitovala televizija, Tipras je izjavio kako želi da preuzme “punu odgovornost pred velikim grčkim narodom za ovu veliku tragediju”.

– Vjerujem da je to ono što premijer i vlada trebaju učiniti – dodao je.

Vlada se našla pod snažnim kritikama zbog svog odgovora na katastrofu uprkos fondu od 40 miliona eura za reakciju u takvim situacijama, prenosi AFP.