Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Olujno nevrijeme u Kaliforniji ostavilo 120.000 domova i firmi bez struje

oluja kalifornija ss

Više od 120.000 domova i firmi još uvijek je u ponedjeljak ujutro u Kaliforniji bilo bez struje, sudeći prema podacima websitea PowerOutage.us, nakon velike oluje prošle sedmice koja je poremetila saobraćaj na cestama zbog poplava, odrona kamenja i srušenih stabala.

Najmanje 12 smrtnih slučajeva prijavljeno je zbog nesreća povezanih s olujom u Kaliforniji u proteklih deset dana, saopćio je guverner Gavin Newsom na konferenciji za novinare.

Prognostičari Nacionalne meteorološke službe upozorili su da su sjeverna i centralna Kalifornija i dalje na putu “nemilosrdne parade ciklona”, obećavajući malo olakšanja za regiju do sredine sedmice.

Prošle sedmice, loše vrijeme izazvalo je snažne udare vjetra koji su prevrtali kamione, preplavili ulice malih gradova duž obale sjeverne Kalifornije i izazvali olujni udar koji je uništio pristanište u Santa Cruzu.

Prema PowerOutage.us, kompanija s najviše isključenja bila je Pacific Gas and Electric Co (PG&E) s preko 73.000 korisnika bez struje, a slijedi ga gradski komunalni distrikt Sacramento s 50.000.

PG&E je jedinica kalifornijske energetske kompanije PG&E Corp.

– Više od 4.100 posada zajedno s resursima organizirano je u cijelom području naših usluga, uključujući regije koje su najviše pogođene olujama – objavio je PG&E na svojoj web stranici u nedjelju, prenosi Reuters.