Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Bisera Turković uputila protestno pismo premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću

bisera turkovic dritan abazovic

Prisustvo ministara iz aktuelne vlade Crne Gore obilježavanju nezakonitog praznika, dodala je Turković, predstavlja čin nepoštovanja institucija Bosne i Hercegovine tim prije što je premijer Vlade Crne Gore Dritan Abazović prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici 11. jula prošle godine

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je protestno pismo Dritanu Abazoviću, premijeru Crne Gore i koordinatoru ministarstva vanjskih poslova povodom prisustva ministara pravde i finansija Crne Gore Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića na akademiji kojom se obilježava 9. januar kao dan bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

– Upućujem protest Vladi Crne Gore, prijateljske i susjedne države. Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine 9. januar kao Dan RS proglašen je neustavnim i diskriminirajućim, a prisustvo zvaničnika Vlade narušava međususjedske odnose naše dvije države. Obilježavanje 9. januara kao dana RS prema odluci Ustavnog suda BiH, krši Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava te diskriminira pripadnike konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini – navedeno je pismu.

Prisustvo ministara iz aktuelne vlade Crne Gore obilježavanju nezakonitog praznika, dodala je Turković, predstavlja čin nepoštovanja institucija Bosne i Hercegovine tim prije što je premijer Vlade Crne Gore Dritan Abazović prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici 11. jula prošle godine.

- Dozvolite da Vas podsjetim da je 9. januara 1992. godine izvršen udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, koji su presuđeni na međunarodnim sudovima. Iznenađuje i činjenica da su ministri Vlade Crne Gore, države članice Sjevernoatlantskog saveza NATO pristali prisustvovati svečanosti na kojoj je dodijeljen orden Vladimiru Putinu, predsjedniku Ruske Federacije koja provodi agresiju na Ukrajinu – istakla je ministrica.

Zvaničnici Crne Gore, zaključila je, uvijek su dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu i spremni smo raditi još snažnije na povezivanju naše dvije države, “ali ključni preduvjet za saradnju jeste međusobno poštovanje te uvažavanje odluka sudova i relevantnih institucija prijateljskih država”, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.