Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povodom 8. marta

Ombudsmeni BiH: Još je mnogo izazova na polju unapređenja položaja žena u bh. društvu

Jasminka Dzumhur fena

U saopćenju se navodi da se, uprkos značajnom napretku, ekonomska neravnopravnost žena još nalazi u samom korijenu svih drugih oblika kršenja prava žena na osnovu spola, njihovog bračnog i porodičnog statusa i materinstva

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Nevenko Vranješ čestitali su 8. mart, Međunarodni dan žena, ali i podsjetili da je još mnogo izazova na polju ostvarivanja rodne ravnopravnosti i unaprjeđenja položaja žena u bh. društvu.

Ombudsmeni su u dosadašnjem radu postupali u više predmeta u kojima su navodi žalbe ukazivali na povredu rodne ravnopravnosti, a konkretnije, na činjenicu da su žene koje su ostale u drugom stanju bile suočene sa kršenjem prava iz radnog odnosa, kao i činjenicu da vanbračna zajednica ne uživa de facto isti stepen zaštite kao bračna zajednica u pogledu ostvarivanja pojedinih imovinskih prava, kao što su pravo na izdržavanja ili nasljeđivanje zajedničke imovine – saopćeno je iz te institucije.

U saopćenju se navodi da je zbog toga važno naglasiti da se, uprkos značajnom napretku, ekonomska neravnopravnost žena još nalazi u samom korijenu svih drugih oblika kršenja prava žena na osnovu spola, njihovog bračnog i porodičnog statusa i materinstva.

U procesu zaštite od rodno zasnovane diskriminacije, Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH formirani su mehanizmi koji se koriste u predmetima ove vrste, što uključuje i krivično-pravnu zaštitu, dok Ombudsmeni preduzimaju mjere po žalbama građana u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije.

Ombudsmeni navode da je ovaj datum prilika da se sagleda učinjeni napredak i pozove na promijene, uključujući i promjenu u načinu razmišljanja o ulogama žena i muškaraca u društvu, bez čega nema ni istinskog poštivanja ljudskih prava žena.

Ombudsmeni stoga pozivaju na ulaganje dodatnih napora u pravcu osiguranja ravnopravnosti i uživanju svih prava, posebno učešća žena u javnom životu u skladu sa odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, te pozivaju nadležene da poduzmu mjere, uključujući i afirmativne aktivnosti na osiguranju ovog principa.

Ombudsmeni posebno ističu važnost poduzimanja mjera na sprječavanju nasilja nad ženama, uključujući i nasilje putem informacijsko-komunikacijskih tehnologija, govora mržnje i sl.