ljudska prava

Ombudsmeni BiH: Ne postoji volja da se podigne nivo tolerancije

ombudsmeni

Ombudsmeni podsjećaju da je BiH, članstvom u Vijeću Evrope, preuzela obavezu borbe protiv netolerancije, od čega, između ostalog, zavisi njen međunarodni ugled i položaj u međunarodnoj zajednici

Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine (BiH) upozorila je kako u BiH ne postoji volja da se podigne nivo tolerancije između različitih grupa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, ombundsmeni BiH su u saopštenju konstatovali kako institucije vlasti, ali i pojedinci, često nisu spremni da se suoče sa pojavama ili politikama koje produbljuju podjele i uzrokuju nestabilnosti.

“Takvo okruženje može pogodovati pojavi ozbiljnijih incidenata, dok su vrlo rijetki primjeri međuetničke, međureligijske ili međurasne solidarnosti ili bar ne nalaze zasluženo mjesto u javnom, odnosno medijskom prostoru”, saopšteno je.

Ombudsmeni podsjećaju da je BiH, članstvom u Vijeću Evrope, preuzela obavezu borbe protiv netolerancije, od čega, između ostalog, zavisi njen međunarodni ugled i položaj u međunarodnoj zajednici.

Generalna skupština UN-a usvojila je 1996. godine Rezoluciju, proglašavajući 16. novembar za Međunarodni dan tolerancije.

To je uslijedilo nakon što su države članice UNESCO-a 16. novembra 1995. usvojile Deklaraciju o načelima tolerancije.

Deklaracija, među ostalim, potvrđuje da tolerancija nije ni popuštanje ni ravnodušnost, nego poštovanje i uvažavanje bogate raznolikosti kultura.