Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ombudsmeni: Nikome ne treba uskraćivati prava zbog seksualne orijentacije

Ombudsmeni

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, ističu da nikome u BiH ne smije biti uskraćeno bilo koje pravo isključivo i samo zbog toga što je drugačije seksualne orijentacije, saopćeno je iz institucije ombudsmena.

“Analizirajući statističke pokazatelje koje posjeduje institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, koji govore o porastu broja predmeta što se odnose na diskriminaciju po osnovu seksualne orijentacije u periodu od 2009. godine do danas, ombudsmeni su u prethodnom periodu prepoznali potrebu sačinjavanja posebnog specijalnog izvještaja u kojem bi bilo detaljno analizirano stanje prava LGBT populacije u Bosni i Hercegovini.

Ombudsmeni smatraju neophodnim spremnost društva da odbaci stereotipe i predrasude te da bude tolerantnije prema pojavama koje nisu u skladu sa stavovima većine. Najzad, u tome se ogleda i nivo dostignute kulture ljudskih prava – navodi se u saopćenju.

U trenutnom sistemu društvenih vrijednosti u Bosni i Hercegovini, stepen tolerancije je takav da je odnos prema drugom u najmanju ruku neutralan, a često i nasilan, navedeno je također.

Konkretni koraci na poboljšanju položaja LGBT populacije treba da budu pravovremene reakcije na incidente, izricanje strožijih kazni za krivična djela počinjena iz mržnje te otvorenije istupanje nosilaca javnih funkcija radi razbijanja predrasuda i zaštite prava LGBT populacije, ističu ombudsmeni.