Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Omerdić: Svi u BiH dužni su poštovati odluke Ustavnog suda BiH

dzeneta_omerdic

Profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli i pravna ekspertica Dženeta Omerdić kazala je danas u izjavi za Fenu da se ne slaže s tvrdnjom predsjednika Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj (RS) o 9. januaru kao Danu RS-a Siniše Karana “da nema nijednog pravno legalnog argumenta za osporavanje referenduma u RS-u”, te je podsjetila na odluke Ustavnog suda BiH, koje su konačne i obavezujuće.

Stoga, potcrtala je Omerdić, sve fizičke i pravne osobe koje djeluju na području BiH dužne su poštovati odluke Ustavnog suda BiH.

U konačnici, kaže pravna ekspertica, kakav bi to pravni sistem bio da se ne poštuju odluke sudskih organa te da se o njima, kada se ne slažemo, odlučuje na referendumima, tribinama i ko zna gdje drugo…

Kako je rekla, u BiH je trenutno u punom jeku predizborna kampanja te da nas stoga ne trebaju čuditi “huškačke retorike” kojima se služe izabrani predstavnici.

Omerdić je ubijeđena da za građane RS-a, bez obzira kojoj etničkoj skupini pripadali, postoji mnogo bitnijih pitanja o kojima treba raspravljati i odlučivati, kao i uostalom, na cijeloj teritoriji BiH.

Podvukla je da su bosanskohercegovački entiteti, na temelju ustavnih odredbi dužni preuzimati sve neophodne mjere koje garantiraju pravnu sigurnost svim građanima, a koje, između ostalog, podrazumijevaju poštivanje odluka državnih institucija.

S tim u vezi zaključila je da zvanični predstavnici oba bh. entiteta, kao i predstavnici državnog nivoa vlasti, poštujući ustavom definirane nadležnosti, trebaju preduzimati neophodne mjere kojima bi stabilizirali odnose u BiH i ojačali njen status na međunarodnoj političkoj sceni.