Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ZBOG PRESUDE ZA KRIVOTVORENJE

Omiljenom Radončićevom notaru oduzeto ovlaštenje za rad

radoncic-i-muslic_Fotor-800×445

Nedugo nakon pisanja Žurnala Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo izdalo je Samiru Musliću rješenje o prestanku službe notara. Muslić je više od godinu i pol nakon presude obavljao notarske poslove što može uticati i na validnost pojedinih ovjerenih ugovora, među kojima su i oni koje je radio za SBB

Došao je trenutak kada ni premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, iako kadar SBB-a, nije mogao pomoći svom šefu Fahrudinu Radončiću i njegovom omiljenom notaru Samiru Musliću. Žurnal je početkom februara ove godine pisao kako je Nenadić, tokom mandata ministra pravde i uprave KS odgađao postupak oduzimanja notarske licence Musliću, iako je bilo općepoznato da on zbog pravosnažne presude još od novembra 2018. ne može više obavljati notarski posao. Muslić je nagodbom osuđen na pet mjeseci zatvorske i 30 hiljada maraka novčane kazne za krivično djelo krivotvorenja službene isprave.

Početkom marta izabrana je nova kantonalna vlada, Nenadić preuzima premijersku poziciju, a jedan od prvih poteza nove ministrice pravde Merse Kusture (SDA) jeste izdavanje rješenja o prestanku službe notaru Samiru Musliću, koje je postalo pravosnažno 12. juna, piše Žurnal.

Znakovita šutnja vladala je svo vrijeme u Notarskoj komori FBiH. Navodno, sud ih nije obavijestio o pravosnažnoj presudi, a za istu su saznali tek godinu dana kasnije, novembra 2019. godine kada je u komoru dostavljena annimna prijava te pokrenut postupak.

“Po zaprimljenoj Presudi po sporazumu o priznanju krivnje broj 09 O K 031736 od 29. 08. 2018. g. od strane Kantonalnog suda u Sarajevu aktom od 25.12.2019. godine, ista je, sukladno mišljenju Disciplinske grupe, 21.01.2020. godine proslijeđena nadležnom Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo uz molbu da poduzme mjere iz svoje nadležnosti u skladu sa člankom 31. Zakona o notarima u FBiH, a zbog činjenice da Notarska komora FBiH ni za što drugo nije ni nadležna”, odgovaraju iz Notarske komore na upit Žurnala o poduzetim mjerama i radnjama povodom presude Musliću.

I dok iz Notarske komore tvrde da su oni potom 21. januara 2020. zatražili reakciju ministarstva, ministarstvo u svom rješenju navodi da su se oni nakon zaprimljene anonimne prijave obratili Notarskoj komori od koje su 25. februara dobili kopiju Muslićeve presude.

Iako formalno komora ne oduzima dozvolu za rad, iz činjenice da godinu dana nisu ništa poduzimali, može se zaključiti da im je važnija bila linija nezamjeranja. Moguće da je presudno bilo i to što je Muslić zbog velikog broja ugovora koje je obrađivao bio i značajan finansijer komore, jer se članarina plaća shodno visini prihoda.

Tako je prema saznanjima Žurnala samo u 2019. godini njegov ured obradio više od 2500 notarskih isprava od koji je samo onih hipotekarnih više od 400.

Upravo hipotekarni ugovori mogu predstavljati poseban problem ukoliko se otvori priča o njihovoj validnosti.

Prema saznanjima Žurnala, ni dva mjeseca nakon oduzimanja dozvole, Muslić još nije, shodno zakonu, predao spise vršiocu dužnosti kojeg je ministarstvo odredilo do imenovanja novog notara, odbijajući bilo kakvu komunikaciju.

Ime notara Samira Muslića u fokus javnosti dospjelo je početkom godine još jednim povodom. Damir Arnaut, poslanik u državnom parlamentu i Jasna Duraković zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo napustili su Savez za bolju budučnost Fahrudina Radončića. Iz ove stranke zaprijećeno im je tužbom jer su navodno potpisali ugovor po kojem su u tom slučaju dužni isplatiti visoko novčano obeštećenje stranci.

I Arnaut i Duraković su kategorično negirali da su potpisali takav ugovor, a koji je prema tvrdnjama iz SBB-a zaključen, potpisan i ovjeren u notarskom uredu – Samira Muslića.

Da Muslić uživa veliko povjerenje Fahrudina Radončića potvrđuju i navodi da je upravo on ovjerio ugovor prema kojem je 200 miliona vrijedno vlasništvo nad Avazom prenijeto na Radončićevu suprugu nakon njihovog “razvoda” 2012. godine, netom prije nego što će Radončić biti imenovan za ministra sigurnosti BiH.