Institut za razvoj mladih KULT

Omogućena online nastava za stotinu djece

Oprema_za_100_uCenika (1)

Uređaji će biti uručeni učenicima i učenicama u trajno vlasništvo u Sarajevu, Tuzli i Zenici – saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT

Od danas će dodatnih stotinu djece iz socijalno ugroženih porodica imati mogućnost nesmetano pratiti online nastavu zahvaljujući inicijativi „Daruj opremu za online nastavu!“, koju provodi Institut za razvoj mladih KULT sa lokalnim partnerima.

Fond otvoreno društvo BiH podržao je inicijativu donacijom 100 laptopa za učenike 9. razreda osnovnih škola i prva tri razreda srednjih škola.

Uređaji će biti uručeni učenicima i učenicama u trajno vlasništvo u Sarajevu, Tuzli i Zenici – saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

U saradnji s Vijećem roditelja KS i Udruženjem Novo društvo u Sarajevu će biti donirano 40 uređaja, a u saradnji s lokalnim partnerima u Tuzli i Zenici po 30 laptopa.

– Donacija Fonda otvoreno društvo je od velikog značaja za inicijativu koju provodimo na području cijele BiH i pokazatelj je brze i solidarne reakcije na potrebe učenika na terenu – izjavio je PR Instituta za razvoj mladih KULT Aldin Alić, dodajući da su već danas timovi na terenu kako bi učenici što prije dobili opremu pomoću koje će moći pratiti online nastavu.

Institut je u proteklom periodu uspostavio lokalne punktove u 18 lokalnih zajednica u BiH, koji preuzimaju i prosljeđuju opremu učenicima u svojim lokalnim zajednicama.

– Neophodno je da se što veći broj fizičkih i pravnih lica uključi u inicijativu, kroz osnivanje lokalnih punktova ili direktnu donaciju, kako bi sva djeca iz socijalno ugroženih porodica dobila potrebnu opremu i uspješno završili školsku godinu. U ovom trenutku nekoliko hiljada učenika i učenica ne posjeduju adekvatnu tehničku opremu kako bi nesmetano pratili online nastavu – navode iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Napominju da je dodatni značaj donacije Fonda otvoreno društvo, jer će laptopi ostati u trajnom vlasništvu učenika i učenica i olakšat im školovanje i nakon završetka epidemije koronavirusa.