potpisan ugovor

Općina Ilidža prva u BiH uvodi “Sistem upravljanja antikorupcijom”

memic ilidza1

Općina Ilidža pristupila je i izradi antikorupcijskih mjera na lokalnom nivou, a uradili smo i akcioni plan koji predstavlja jedan od ključnih dokumenata za suzbijanje korupcije

Općina Ilidža prva u Bosni i Hercegovini uvodi ISO standarda 37001:2016 – Sistem upravljanja antikorupcijom. Ugovor su danas potpisali načelnik ove općine Senaid Memić i direktor Sevoi grupe, koja će raditi implementaciju ovog sistema, Senad Hoermann, saopćio je Odsjek za informisanje Općine Ilidža.

Hormann je rekao kako je Općina Ilidža i do sada po pitanju borbe protiv korupcije bila prva u Kantonu Sarajevo, što potvrđuje i podatak da su prvi uradili Akcijski plan borbe protiv korupcije.

Načelnik Memić izjavio je da je uvođenje ovog sistema veoma značajno, jer je osim nezaposlenosti, korupcija gorući problem u BiH.

“Općina Ilidža pristupila je i izradi antikorupcijskih mjera na lokalnom nivou, a uradili smo i akcioni plan koji predstavlja jedan od ključnih dokumenata za suzbijanje korupcije, kreiran s ciljem da se poveća transparentnost, efikasnost, odgovornost rada i otvorenosti lokalne administracije prema građanima. Općina Ilidža želi unaprijediti stepen odgovornosti i profesionalizma u radu, poboljšati proces planiranja, donošenja i provođenja akata i programa na transparentan način” dodao je Memić.

Važnost uvođenju ovog sistema daje i podatak da je u regionu implementirano do sada pet ovakvih sistema, a Sevoi grupa je jedina kompetentna za njegovu implementaciju.

ISO 37001:2016 standard je namjenjen da pomogne organizaciji da ustanovi, implementira, održi i poboljša program usklađivanja protiv podmićivanja.

Ovaj standard je garancija menadžmentu, investitorima, zaposlenicima, klijentima i drugim interesnim stranama da i organizacija provodi razumne korake da spriječi korupciju.

Sistem je dokaz u slučaju istrage da je organizacija poduzela razumne korake da spriječi korupciju ili da je smanji na najmanje moguću mjeru. Općina Ilidža inače od 2012.posjeduje i certifikat ISO 9001 i 14001.