BiH

Sarajevo

Općina Novi Grad izdvojila 40.000 KM za nabavku tableta osnovcima

15/04/2020

Problem s nepostajanjem tehničkih uvjeta za pojedine učenike bio je istaknut naročito u porodicama s dvoje ili više djece

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima posjetio je danas dvije novogradske osnovne škole, u povodu nabavke i uručenja tableta za lakše praćenje on-line nastave. Općina je za ovu namjenu izdvojila 40.650 KM, a tableti će biti nabavljeni za đake svih 15 novogradskih osnovnih škola.

Nakon odluke Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS o obustavljanju nastave do daljnjeg zbog vanredne situacije uzrokovane koronavirusom, te o provođenju on-line nastave, jedan od osnovnih problema bilo je nepostojanje tehničkih uvjeta, obzirom da određen broj učenika nije posjedovao uređaje koji mogu podržati platformu on-line nastave.

– Naša služba za obrazovanje, kulturu i sport predložila je odmah aktivnost nabavke tableta za naše osnovce. Problem s nepostajanjem tehničkih uvjeta za pojedine učenike bio je istaknut naročito u porodicama s dvoje ili više djece. Škole će na korištenje tablete dodjeljivati prema svojim saznanjima za one koji imaju problem s praćenjem on-line nastave – kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Direktor OŠ “Behaudin Selmanović” Jasmin Merevac izrazio je zahvalnost, kako za novac koji je izdvojen za nabavku tableta, tako i za sve druge aktivnosti koje Općina putem svojih službi provodi trenutno na terenu u borbi protiv koronavirusa.

– U situaciji smo da moramo pokazati maksimum društvene odgovornosti i mislim da dobro to radimo. Moram priznati da on-line nastavu kao škola nismo smatrali da smo spremni provodit, pogotovo na ovako duži vremenski period, nisam bio optimističan da ćemo se moći organizirati. Međutim mogu reći da smo jako uspješno odgovorili ovom izazovu, a pomoć koju smo dobili od Općine bit će nam od velikog značaja – kazao je Merevac.

Direktor OŠ “Avdo Samajlović” Asim Badždar naglasio je da će tableti olakšati realizaciju nastave, zahvalio se i mnogim roditeljima koji su dali donacije za učenike, te je pohvalio nastavno osoblje škole i učenike koji su brzo savladali početne teškoće koje su imali.

Poručio je i da školi nedostaju učenici i njihova graja, ali da svi zajedno moramo biti strpljivi, jer zdravlje nema cijenu – saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.