Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Praksa EU

Općina Novi Grad osigurala 100.000 KM za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje

beba majka

Projekat se realizira putem općinske Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, a u prošloj godini ovu vrstu pomoći dobio je 71 bračni par

Općina Novi Grad Sarajevo i ove će godine sufinansirati troškove postupka vantjelesne oplodnje za bračne parove koji nastoje postati roditelji. Za tu namjenu iz općinskog budžeta izdvojeno je 100.000 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Projekat se realizira putem općinske Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, a u prošloj godini ovu vrstu pomoći dobio je 71 bračni par. Na taj način ova lokalna zajednica nastoji im olakšati da postanu roditelji, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

”S obzirom na činjenicu da je veliki interes bračnih parova kojima je potrebna pomoć pri sufinansiranju medicinski potpomognute oplodnje, izdvojeno je duplo više sredstava u odnosu na prošlu godinu, kada smo tek započeli sa ovim projektom. Željeli smo da vidimo kolika je potreba bračnih parova za ovom vrstom pomoći. Ove godine će stručna komisija izraditi pravilnik kojim će biti definisani kriteriji na osnovu kojih će se građani moći prijaviti. Pravilnikom će biti definisano ko će imati pravo da aplicira, zatim starosna dob buduće majke, kao i osteli uslovi koje aplikanti trebaju ispuniti, a na zvaničnoj web stranici Općine će biti objavljena obavijest za građane da se prijave u nadležnu općinsku službu“, izjavio je Tajib Delalić, pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo.

Parovi koji se odluče dobiti potomstvo na ovaj način, za svaki pokušaj vještačke oplodnje moraju izdvojiti velika finansijska sredstva na ime plaćanja troškova postupka nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Praksa većine zemalja u Evropskoj uniji je da država plaća pokušaje medicinski potpomognute oplodnje, ali kako u Bosni i Hercegovini još uvijek nije zakonski regulisano ovo pitanje iako po nekim procjenama i statistikama u BiH postoji oko 80.000 bračnih parova koji imaju problem sa začećem, Općina Novi Grad finansijski će pomoći bračnim parovima koji žele postati roditelji.