Poljoprivreda

U Foči kompanija ‘Sezona’ okuplja žene poljoprivrednice

Sezonadoo_Foca_Fotografija

Trenutno rade na razvoju svog brenda „Sezona“, što će im omogućiti nastavak ulaganja i otvaranje tržišta

U preduzeću Sezona d.o.o. u Foči ovih dana priprema se nabavka i instalacija univerzalne sušare, te vakumske pakerice kako bi proširili proizvodne kapacitete.

Ovu firmu su 2005. osnovali Gordana i Zoran Čančar, a danas je prepoznatljiva po programima uključivanja žena, poljoprivrednica i rada na unapređenju lokalne zajednice.

– Posao smo pokrenuli sa namjerom da plasiramo na tržište zdravu hranu koja se nalazi u prirodi, a za kojom je u posljednjih nekoliko godina sve veća potražnja kako na domaćem, tako i na stranom tržištu. Glavna orijentacija nam se bazira na preradi šumskih plodova, ljekovitog i plantažnog bilja, gljiva kao i voća i povrća. Djelujemo na području gornjeg Podrinja, fokusirajući se na Foču, Goražde, Čajniče, Rogaticu, Kalinovik i šire – kazala je Gordana Čančar.

Trenutno rade na razvoju svog brenda „Sezona“, što će im omogućiti nastavak ulaganja i otvaranje tržišta. Podrška USAID/Sweden FARMA II projekta osigurala je rast u proizvodnji za 50 posto, što je omogućilo uključivanje novih kooperanata i sezonskih radnika.

– USAID/Sweden FARMA II projekat nam je pomogao kad je bilo najpotrebnije, nakon elementarnih nepogoda i klizišta, kada smo izgubili tek sagrađen prerađivački objekat. Pomoć se odnosila na instalaciju hladnjače kapaciteta 120 tona, a od tada su naša proizvodnja i promet u stalnom usponu, a svakog mjeseca raste i broj uključenih poljoprivrednika kooperanata – dodao je Zoran Čančar.

Kada je riječ o malini, saradnja je ostvarena sa 65 proizvođača od kojih je na površini od 80 duluma otkupljeno ukupno 52.000 kilograma. Sve ugovorene količine maline „Sezona“ je uspjela otkupiti, uskladištiti, zatim prodati i po ugovorima sa poljoprivrednim proizvođačima sve blagovremeno i na vrijeme isplatiti.

– I pored veoma izazovne sezone kada je riječ o kvalitetu i prodajnim  cijenama maline, mi smo otkupili oko 60 posto više ove poljoprivredne kulture u odnosu na raniji period, a broj koperanata se gotovo udvostručio – dodao je Čančar.

U „Sezoni“ su pokrenute aktivnosti edukacije i uključivanja novih proizvođača. Direktorica Čančar upućuje da je izuzetno važno da sve kompanije rade na osiguranju adekvatnih mehanizama saradnje i podrške mladim, ženama te izoliranim ruralnim zajednicama.

– U par navrata smo vršili edukaciju proizvođača sa akcentom na unapređenje proizvodnje, poboljšanje poslovnih procesa i poslovnog razvoja uz dodjelu edukativnog materijala kooperantima. Žene preduzetnice su nedovoljno uključene u proces proizvodnje, te kontinuirano pokušavamo da ih ohrabrimo da preuzmu rukovodeća mjesta i upravljaju procesima. U svojoj firmi smo angažovali više od 40 žena na različitim aktivnostima u preradi i pripremi proizvoda. Također, na sakupljanju je uključeno 260 ljudi od čega su polovina žene. Korak po korak, naša lokalna zajednica prepoznaje kakav to potencijal može da ima za budući razvoj – zaključuje Čančar, saopćeno je  iz USAID/Sweden FARMA II projketa .