Općina Novi Grad prva izabrala vijećnike u Gradsko vijeće Grada Sarajeva

novi-grad-sjednica

Općinsko vijeće Općine Novi Grad Sarajevo održalo je danas 1. radnu sjednicu u novom sazivu, na kojoj je tajnim glasanjem završen izbor vijećnika u Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

Vijećnicima je bilo ponuđeno devet kandidatskih listi, od kojih su mogli glasati za jednu. Najveći broj glasova i to šest osvojila je kandidatska lista grupe vijećnika predvođena Edinom Gabela iz SDA, po pet glasova dobile su kandidatske liste grupe vijećnika DF-a SBB-a, liste predvođene Enesom Peštekom iz SDA, te Bajrom Biberom iz BOSS-a, dok je lista Naše stranke dobila četiri glasa. Kandidatske liste bit će proslijeđene Centralnoj izbornoj komisiji BiH na potvrđivanje.

„Možemo se pohvaliti time da smo prva gradska općina, koja je završila izbor vijećnika za Gradsko vijeće Sarajeva, a dalju proceduru prepuštamo CiK-u BiH“, izjavio je predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Rusmir Baljić.

novi-grad-sjednica1

Gradsko vijeće Grada Sarajeva čini 28 vijećnika, a popunjava se sa po sedam izaranih vijećnika i četiri općine koje su su sastavu Grada Sarajeva, Novi Grad, Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo.

Na današnjoj sjednici Vijeće je donijelo Odluku da se najveće općinsko priznanje Zlatna plaketa „Safet Hadžić“ dodijeli prof. dr. Dževadu Jahiću, akademiku Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, za izuzatan doprinos u obrazovanju i promociji Općine Novi Grad Sarajevo. Prof dr. Jahić, autoru je brojnih djela iz oblasti lingvistike, uključujući gramatiku bosanskog jezika i prvog enciklopedijskog rječnika bosanskog jezika u 12 tomova.

Kolektivna Zlatna plaketa „Safet Hadžić“ bit će dodijeljena Humanitarnoj organizaciji „Crveni polumjesec“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, za humanitarni rad i izuzetan doprinos u izgradnji i finansiranju projekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva i pružanja usluga i podrške socijalno ugroženim porodicama s područja Novog Grada.

Srebrenu plaketu „Safet Hadžić“ ove godine dobit će dr. Osman Isović, ljekar opće prakse u Domu zdravlja „Novi Grad“. Ovo priznanje dodjeljuje mu se za nesebičan doprinos i volonterski rad na području općine Novi Grad.

Kolektivna Srebrena plaketa „Safet Hadžić“ dodijelit će se Školi fudbala Novi Grad Sarajevo, za izuzetan doprinos u afirmaciji i razvoju fudbalskog sporta na teritoriji općine Novi Grad. Priznanja će biti uručena na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo, koja će se održati 16. decembra – na Dan Općine Novi Grad Sarajevo, kada će biti uručene i zahvalnice istaknutim pojedincima i kolektivima.

Na sjednici je vijećnicima prezentirana informacija o izvršenju budžeta Općine Novi Grad za period od 1. januara do 30. septembra ove godine. Usvojen je i prijedlog odluke o obavljanju poslovnih djelatnosti na području Novog Grada, kao i prijedlog Odluke o pristupanju izradi Plana upravljanja otpadom Općine Novi Grad Sarajevo za period 2016.-2020. godina.