Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Novi Grad Sarajevo stipendira uspješne učenike i studente

novi grad stipendije1

Svečano uručenje ugovora učenicima koje stipendira Općina Novi Grad Sarajevo upriličeno je jučer u ovoj sarajevskoj općini.

Općina Novi Grad Sarajevo u školskoj 2016./2017. godini stipendirat će ukupno 552 uspješna učenika i studenta.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Rusmir Baljić je istakao da je ovo jedan od najboljih projekata iz oblasti obrazovanja, koje ova lokalna zajednica realizira duži period.

– Ovo je primjer kako sačuvati omladinu u BiH u periodu kada mnogo njih vidi svoju budućnost van granica BiH. Potrudit ćemo se da se ovaj projekat nastavi i u narednim godinama – kazao je Baljić.

Za stipendiranje učenika i studenata Općina je za školsku 2016./17. godinu izdvojila 450.000 KM, od čega će 25.000 KM biti dodijeljeno učenicima i studentima koji postižu vrhunske sportske rezultate. Jedan dio novčanih sredstava bit će dodijeljen učenicima i studentima sa specifičnim potrebama i izuzetno nadarenim učenicima i studentima za postignute rezultate u kulturno-umjetničkom stvaralaštvu.

Pravo na stipendiju ostvarili su učenici s prosjekom 4,9 i 5, kao i svi studenti čiji je prosjek ocjena najmanje 8, s tim da prema Pravilniku o stipendiranju učenika i studenata, pravo na stipendiju ne mogu ostvariti kandidati čija su primanja po članu domaćinstva veća od 450 KM.

Stipendista Općine Novi Grad Sarajevo je i Alem Pivodić, sin Muhidina Pivodića, policijskog službenika koji je stradao na dužnosti dok je obezbjeđivao hram Svetog Nikolaja u Reljevu.

Za učenike devetog razreda visina stipendije je 50 KM, za srednjoškolce 75 KM, a za studente 100 KM mjesečno, saopćeno je iz Općine Novi Grad.