Općina Novi Grad za podršku održivom povratku izdvojila 160.000 KM

BiH

opcina novi grad podsticaji 1

Općina Novi Grad Sarajevo iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojila 160.000 KM za podršku održivom povratku na područje Republike Srpske.

Tim povodom u zgradi Općine potpisani su ugovori sa 25 pojedinaca – povratnika, a u narednom periodu bit će potpisani ugovori sa još 20 korisnika ovih sredstava, predstavnicima udruženja i vjerskih zajednica.

Predsjednik Koordinacionog odbora za održivi povratak Tajib Delalić kazao je da je pristigao veliki broj zahtjeva, od kojih je 45 prihvaćeno.

Delalić je istakao da ova lokalna zajednica kontinuirano pomaže povratnike na prijeratna mjesta prebivališta, u vidu izdvajanja novčanih sredstava za sufinansiranje infrastrukturnih projekata, popravke puteva, elektrifikacije, vode, obnove zajedničkih objekata. Također je kazao da se kroz ovaj projekt pomaže i obnova vjerskih objekata, a jedan dio novčanih sredstava odvaja se za kupovinu stoke, poljoprivrednih mašina i građevinskog materijala.

Dodao je da su sredstva dobili ljudi koji su prijavljeni u mjestu za koje su aplicirali, saopćeno je iz Pres- službe Općine Novi Grad Sarajevo.