Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Pale formira poslovnu zonu, najveći potencijali u turizmu

pale

Općina Pale je već ušla u proces formiranja poslovne zone na mjestu fabrike “Famos“ koja je u stečaju, čime će se otvoriti vrata potencijalnim investitorima ali i novim zapošljavanjima, izjavio je u razgovoru za Fokus.ba Boško Jugović, načelnik općine Pale.

Ova općina spada u red lokalnih zajednica u BiH koje karakteriše ubrzan rast i razvoj, a kako je istakao Jugović, među prioritete spada unapređenje uslova za turizam na području općine, posebno na Jahorini.

“Najveći potencijali općine Pale nalaze se u turizmu i uslužnim djelatnostima, preradi drveta i poljoprivredi, a rukovodstvo općine nastoji da upravo te potencijale razvija i koristi u skladu sa razvojnim planovima i maksimalno poštujući usvojenu strategiju razvoja za naredni period”, kazao je Jugović za Fokus.ba.

On je dodao da je ekspanzija u razvoju općine uslovila izgradnju nove i obnovu postojeće infrastrukture.

“U proteklom periodu uspjeli smo izvršiti rekonstrukciju prioritetnih ulica u centru kao i sanirati glavni distributivni vod vodovodne mreže. U toku su radovi na rekonstrukciji tunela Kalovita brda koji predstavlja svojevrsnu kapiju grada i turističkog centra na Jahorini, što je projekat vrijedan1,5 miliona KM”, naveo je Jugović.

Kao i druge lokalne sredine u BiH, i ova općina se suočava sa određenim problemima.

“Problemi u ovoj lokalnoj zajednici slični su kao i u ostalima u okruženju – stalna potreba za infrastrukturnim ulaganjima sa jedne i nedostatak finansijskih sredstava te potreba za kreditnim zaduženjima sa druge strane. Također, tu je i problem zapošljavanja mladih ljudi koji je usložnjen i činjenicom da imamo hiperprodukciju kadrova određenih obrazovnih profila”, zaključio je Jugović.