Greška "izmijenjena"

Općina Posušje u tenderu navela da kupuje “Fabiju”

fabia

U ranijoj tenderskoj dokumentaciji napravljena greška s brojem tenderske dokumentacije i da je ta greška “izmijenjena”

Općina Posušje pokrenula je tender u čijoj je tehničkoj dokumentaciji, osim detaljnog opisa, naveden i model željenog automobila, što je zabranjeno Zakonom o javnim nabavkama jer ograničava konkurenciju.

U opisu polovnog automobila koji nabavlja Općina Posušje naveden je i naziv – “Fabia”. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je protekle sedmice objavila ovaj tender u svojoj Bazi službenih automobila i označila ga jer se tehničkim specifikacijama sugerisao traženi auto.

Protekle sedmice iz Općine Posušje zbog praznika nisu odgovarali na pozive BIRN-a BiH, a ujutro u ponedjeljak je tenderska dokumentacija izmijenjena i izbrisana je riječ “Fabia”.

Andrijana Grabovac, službenica Općine Posušje za javne nabavke, kazala je kako je u ranijoj tenderskoj dokumentaciji napravljena greška s brojem tenderske dokumentacije i da je ta greška “izmijenjena”.

“Tehnička specifikacija je takva kakva jeste. To su nekakvi zahtjevi ugovornog tijela, a ovo je doslovno ostalo kopirano od nekog ranijeg dokumenta jer je bio broj stariji, 738, ostao i sad je izmijenjen. Greška, sad je izmijenjeno”, rekla je Grabovac za BIRN BiH.

Tokom ovih izmjena tenderske dokumentacije izbrisan je naziv traženog automobila, ali su tehničke karakteristike ostale iste.

Općina Posušje pokrenula je nabavku dva polovna putnička službena vozila za 28.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a.

Za prvi auto, uz koji je bio napisan model “Fabia”, traži se da bude sive boje, ne stariji od 2011. godine. Karakteristike traženog vozila, iako imaju mogućnost maksimalne ili minimalne vrijednosti, savršeno se podudaraju s kataloškim vrijednostima automobila Škoda Fabia 1,6 TDI koja se proizvodila od 2007. do 2014. godine. Također, međuosovinsko rastojanje je navedeno precizno.

Prema Zakonu o javnim nabavkama u BiH, zabranjeno je korištenje opisa iz kataloga jednog proizvođača, što je objašnjeno i u brojnim izvještajima revizija.

“Osim ako nije opravdano predmetom nabavke, u tehničkoj specifikaciji ne smije se uputiti na određenog proizvođača, na porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno porijeklo, ako bi se time pogodovalo ili bi se isključili određeni privredni subjekti ili određeni proizvodi”, piše u Zakonu o javnim nabavkama BiH.

Grabovac je kazala da su navedene minimalne i maksimalne vrijednosti za “manje vozilo koje se traži za Općinu”.

“Mislim da je tako stavljeno, nekakve minimalne karakteristike, odnosno maksimalne. Sad, pretpostavljam da nije samo to što se može naći u karakteristikama, s obzirom na godinu proizvodnje i sve ostale stvari”, rekla je Grabovac za BIRN BiH i objasnila da je specifikacija rađena u saradnji s kolegama iz Općine.

Ona je napomenula da će Općina uvažiti primjedbe ukoliko ih bude.

“Vjerovatno je to ostalo od zadnjeg (tendera, op.a.), za kolege koje sam pripremala ili čak za prodaju vozila, jer imamo licitaciju, prodaju nekakvih vozila, pa je vjerovatno bilo u tehničkoj specifikaciji copy & paste, jer smo radili i prodaju i kupovinu vozila. Tako da nije bila nikakva namjera”, kazala je Grabovac.

BIRN BiH nedavno je objavio članak o tome kako je Republički zavod za geološka istraživanja Republike Srpske greškom objavio da kupuje automobil Dacia Duster.

Nakon upita BIRN-a BiH Zavod je izmijenio tendersku dokumentaciju. Od objave Baze službenih automobila, BIRN BiH je do sada zabilježio nekoliko sličnih slučajeva.

Baza sadrži više od 540 tendera za kupovinu službenih automobila objavljenih od početka 2018. godine, u vrijednosti većoj od 70 miliona KM.

Više od 220 tendera je već završeno, a u 98 tendera za putnička službena vozila je do sada potrošeno preko šest miliona KM za više od 210 automobila.

Na 60 posto završenih tendera za putnička vozila prijavila se samo po jedna firma.