Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Društvene mreže

Znate li koji su pisac i književno djelo najcitiraniji na Instagramu?

Instagram-Captions-2017

Na drugom mjestu s gotovo milion spominjanja smjestio se popularni pisac J.R.R. Tolkien i njegovo djelo “Gospodar prstenova”.

Gotovo svi korisnici društvenih mreža, bez obzira na to o kojoj se radi, barem su jednom uz zanimljivu fotografiju objavili i nekakav stih ili citat koji im je u tom trenutku nešto značio. Neki su posegnuli za inspirativnim citatima poznatih glumaca ili filozofa, drugi za stihovima popularnih pjesama.

Ali, znate li tko je autor najčešće objavljivanih citata na društvenim mrežama?

Upravo se to upitala Rebecca Armstrong, književnica iz Velike Britanije i odlučila provesti istraživanje kojim bi došla do odgovora.

Poslužila se podacima iz Instagram i Google trendova te sastavila tabelu koja otkriva koji su autori i književni klasici najobjavljivaniji na društvenim mrežama. Nažalost, obuhvatila je samo autore s engleskog govornog područja, ali i među njima ima poznatih imena.

Armstrong nije samo gledala koji se autor najčešće pojavljuje, već i koje djelo se najčešće citira, kao i kad se ti citati najčešće pojavljuju.

Tako se na petom mjestu našla poznata britanska književnica Jane Austen čije se ime u hashtagovima na Instagramu pojavilo više od pola milionaputa. Njena najcitiranija rečenica dolazi iz djela “Ponos i predrasude” i kaže: “My courage always rises at every attempt to intimidate me.”

Na četvrtom je mjestu američka književnica Maya Angelou čije se ime na Instagramu pojavilo gotovo 600 hiljada puta, a najčešće se citira iz njene knjige “Znam zašto ptica u kavezu pjeva”. Ali, najčešći citat dolazi iz knjige “Kad razmišljam o sebi” i glasi: “My life has been one great big joke, a dance that's walked, a song that's spoke. I laughed so hard I almost choke when I think about it myself.”

Prva tri mjesta ipak pripadaju muškarcima.

Tako je na trećem mjestu poznati književnik Edgar Allan Poe čije se ime na Instagramu pojavljuje gotovo 800 hiljada puta, a najcitiranija rečenica dolazi iz zastrašujuće priče “Jama i njihalo” i glasi: “Even in the grave all is not lost. Else there is no immortality for man.”

Na drugom mjestu s gotovo milion spominjanja smjestio se popularni pisac J.R.R. Tolkien i njegovo djelo “Gospodar prstenova”. No, citat ne dolazi iz same priče, već iz dodatka koji pojašnjava odnose među likovima te glasi: “In sorrow we must go, but not in despair. Behold! We are not bound forever to the circles of the world, and beyond them is more than a memory.”

Ali, na prvom se mjestu uvjerljivo smjestio poznati književnik i književni klasik William Shakespeare. Njegovo ime spomenuto je više od dva miliona puta na Instagramu, a najčešće se citiraju rečenice iz njegove poznate tragedije “Romeo i Julija”.

Najcitiranija rečenica pak dolazi iz drame “Richard III” i glasi: “Death makes no noquest of this conqueror; For now he lives in fame, though not in life.”

Bilo bi zanimljivo vidjeti koji se regionalni pisci i djela odnosno citati najčešće spominju na Instagramu te prevladavaju li moderni ili klasični pisci.