Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Stari Grad finansira devet projekata nevladinih organizacija

BiH

stari_grad_opcina_

Općina Stari Grad finansirat će ove godine devet projekata nevladinih organizacija iznosom od 98.000 KM. Projektima koje će općina finansirati bit će unaprijeđen kvalitet života osoba sa intelektualnim teškoćama, djeca s teškoćama sluha i govora učit će svirati na prilagođenim instrumentima, a nastavit će se i podrška Plivačkom klubu Spid koji provode terapiju plivanja kod osoba s posebnim potrebama.

„Ove godine finansiramo devet veoma zanimljivih projekata od kojih su dva namijenjena djeci predškolskog uzrasta kroz razvoj psihofizičkih sposobnosti i dnevni centar. Osim toga, jedan projekat je iz oblasti edukacije o astronomiji nakog čega će naša djeca, ali i zainteresovani građani ići na astronomsko posmatranje sa Trebevića. Jedan od projekata predviđa edukativne radionice na kojima će se opušci od cigareta predstaviti kao otrovan
otpad, a u okviru tog projekta planirano je i postavljanje prilagođenih kanti za opuške u Starom Gradu,“ pojasnila je Selma Velić, šefica Sektora za lokalni razvoj.

Dodala je da će biti zastupljene i sportske aktivnosti kroz školu judo-a za zdravo odrastanje i boks za mlade Općine Stari Grad.

Općina Stari Grad Sarajevo raspisala je Javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za prijavu projekata koji će biti finansirani/sufinansirani iz Budžeta Općine Stari Grad Sarajevo u 2018. godini. Javni poziv je bio raspisan od 8. do 29. marta, 2018. godine.

Pravo prijavljivanja na Javni poziv imale su sve formalno registrovane OCD i NVO (udruženje/udruga ili fondacija) u skladu s važećim zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini.

Na Javni poziv prispjelo je 79 aplikacija, odnosno projektnih prijedloga OCD-a. Komisija je pregledala sve prispjele projektne prijedloge. Konstatovano je da je 78 projekata prispjelo blagovremeno, dok je jedan dostavljen izvan naznačenog roka za predaju.

Sve aktivnosti koje je aplikant naveo u projektnom prijedlogu, procjenjivale su se prema ispunjenosti formalno-pravnog uslova, zatim finansijskih i operativnih kapaciteta, relevantnosti projektnog prijedloga, same metodologije predloženog projekta, održivosti projektnih rezultata, te racionalnosti budžetskih troškova.

Nakon što je Komisija za izbor evaluirala sve prispjele projekte, devet projekata ocijenjeno je uspješno. Ukupan iznos koji će biti dodijeljen nevladinim organizacijama za realizaciju ovih projekata iznosi 97.719,50 KM.

Konačnu Rang listu i Odluku o raspodjeli sredstava za realizaciju projekata OCD možete pogledati na web stranici www.starigrad.ba