Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Stari Grad nastavlja podržavati rad Muzeja “Alija Izetbegović”

zisko – hadzibajric

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor Javne ustanove Muzej „Alija Izetbegović“ Adnan Žiško potpisali su danas Ugovor o finansiranju sanacije vanjskog stepeništa. Ovim Općina Stari Grad nastavlja tradiciju podrške rada jednog od značajnih muzeja na svojoj teritoriji. Po riječima načelnika Hadžibajrića, u posljednjih pet-šest godina Općina Stari Grad je izdvojila oko 35.000 KM za različite projekte ove institucije: „Ove godine izdvojili smo 10.000 KM za sanaciju stepeništa, ranijih godina smo kuovali njihova izdanja, a ustupljeni su im i kancelarijski prostori, te sufinansirana njihova sanacija“.

Hadžibajrić je istakao i zadovoljstvo što su muzej sada počele pomagati i druge općine, što u početku nije bio slučaj: „Nakon osnivanja 2007. godine, mi smo nažalost bili jedini koji su pokušavali održavati u životu muzej rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića. U proteklom periodu uključile su se još dvije općine i drago mi je zbog toga. Muzej ne smije otići u zaborav, jer čuva sjećanje na prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, stoga će Općina Stari Grad i dalje podržavati njegov rad“, kazao je na kraju Hadžibajrić.

Direktor Muzeja „Alija Izetbegović“ Adnan Žiško je izjavio da je ovo posebna godina za ustanovu: „U oktobru ćemo obilježiti 15. godišnjicu od smrti Alije Izetbegovića i naša je ideja da dotad muzej u potpunosti osvježimo i adaptiramo, s obzirom da je od useljenja prošlo jedanaest godina. Ovo je važno jer nam u posjete često dolaze visoke delegacije iz cijeloga svijeta, kao i brojni turisti. Ovaj odnos Općine Stari Grad prema Muzeju Alija Izetbegović je zaista za svaku pohvalu“. Žiško je najavio da bi radovi sanacije stepeništa trebali biti završeni za nekih 15-ak dana.

Muzej „Alija Izetbegović“ je otvoren 19. oktobra 2007. godine, tačno na četvrtu godišnjicu smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Nalazi se u staroj utvrdi grada, tačnije u vratničkim kapi kulama Ploča i Širokac u blizini Šehidskog groblja „Kovači“. Pored stalne postavke o životu, liku i djelu Alije Izetbegovića, u muzeju se nalazi mnogo materijala o periodu najmlađe historije Bosne i Hercegovine.