Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Stari Grad osigurala besplatne užine i sufinansiranje ekskurzija za učenike

stari grad – ucenici – ugovor 1
FOTO: H. Đ.

Općina Stari Grad finansirat će besplatne užine za učenike koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, kao i dio troškova ekskurzija za učenike 9. razreda, u školskoj 2018/2019. godini u ukupnom iznosu od 42.000 KM. Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić potpisao je danas protokol o saradnji na ovim projektima sa direktorima šest osnovnih škola iz Starog Grada. Ukupno će užine biti osigurane za 164 učenika, a sredstva za ekskurzije rasporedit će se u 11 odjeljenja.

Hadžibajrić je istakao da Općina Stari Grad na godišnjem nivou putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport, izdvaja oko milion KM za podršku projektima u školama.

„Tvrdim da smo na tom polju prvi u Kantonu Sarajevo po izdvajanjima za škole, a u skladu sa visinom našeg Budžeta. Samo u posljednje tri godine smo izgradili krov za OŠ „Saburina“, sufinansirali utopljavanje i rekonstrukciju krova na OŠ „Hamdija Kreševljaković“, izgradili potpuno novu zgradu – Aneks za OŠ „Vrhbosna“ , izgradili sportsku salu vrijednu preko 800.000 KM za OŠ“Mula Mustafa Bašeskija“ i brojne druge projekte,“ kazao je.

Hadžibajrić je naglasio daje ova podrška kontinuirana, te da se svake godine izdvajaju sredstva za stipendiranje nadarenih učenika kao i onih koji izučavaju deficitarne zanate u iznosu od oko 100.000 KM. Također, osigurava se besplatan školski prevoz djece s invaliditetom, ruksaci i školski pribor za prvačiće, te škole plivanja i skijanja, kao i sportske lige u košarci, fudbalu, odbojci, stonom tenisu…

“Na proljeće, nadam se, počinje veliki projekat izgradnje potpuno nove sportske sale za OŠ“Edhem Mulabdić“, a sredstva su obezbijeđena povoljnim kreditom Saudijskog fonda. Također, uskoro zajedničkim sredstvima Općine i Gradske uprave počinjemo sanaciju fasade Muzičke škole kod Katedrale. Nakon toga, ostali smo u obavezi da završimo utopljavanje ostalih školskih ustanova u Starom Gradu, koje za to imaju potrebu,“ kazao je Hadžibajrić.

Aida Omersoftić, direktorica OŠ”Edhem Mulabdić” istakla je da škole imaju kontinuiranu podršku Općine Stari Grad i načelnika Hadžibajrića skoro deset godina, te da to ima ogroman značaj u njihovom radu.

“Pomoć Općine Stari Grad prisutna je u gotovo svakom segmentu, kako u velikim, tako i u manjim projektima. Socio-ekonomsko stanje u našoj zemlji je takvo da je ovakva pomoć neophodna, a 164 užine u Starom Gradu su znatan broj. Ekskurzija, kao slobodni vid odgojno-obrazovnog rada je vrlo značajna za škole i učenike, te je i ta podrška Općine Stari Grad i načelnika vrlo bitna. Kažem ovo u ime svih kolega, jer često razgovaramo na tu temu, angažman načelnika Hadžibajrića za škole u Starom Gradu je time veći, jer tu ingerenciju i obavezu ima Ministarstvo obrazovanja KS,” istakla je Omersoftić.

Protokol o saradnji potpisli su direktori osnovnih škola: Jasmina Karasalihović OŠ“Mula Mustafa Bašeskija” , Aida Omersoftić OŠ“Edhem Mulabdić”, Meliha Parla OŠ“Saburina”, Erzumana Fukelj OŠ “Vrhbosna”, Salko Huskić OŠ“Hamdija Kreševljaković” i Kerim Fejzagić OŠ”Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković”.