Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Stari grad pobratila se sa istanbulskom općinom Fatih

BiH

pobr

U okviru obilježavanja Dana općine Stari Grad, načelnik te općine Ibrahim Hadžibajrić i načelnik istanbulske općine Fatih Mustafa Demir potpisali su Sporazum o saradnji i bratimljenju, javlja Anadolu Agency (AA).

Fatih je jedna od najvećih općina u Istanbulu u kojoj su smještene i najznačajnije kulturno-historijske znamenitosti tog turskog grada.

Prema riječima Hadžibajrića, veza sa općinom Fatih uspostavljena je 1990. godine, a danas je upriličeno zvanično potpisivanje sporazuma o bratimljenju.

“Općina Fatih je najstarija općina u Istanbulu, kao što je općina Stari Grad u Sarajevu. Općina Fatih ima milion stanovnika, a Stari Grad 57.000. Sve kulturno-historijske znamenitosti uglavnom su smještene u općini Fatih. Tamo se nalaze i mnoge trgovinske radnje, zanati… To je najznačajnija općina u Istanbulu”, istakao je Hadžibajrić.

Govoreći o dosadašnjim bratimljenjima općine Stari Grad i projektima koji su realizovani, Hadžibajrić je kazao da je Stari Grad u posljednje četiri godine, osim općine Fatih, imao izuzetnu saradnju sa općinama Osmangazi, Bursa, Selcuk i Silivri, sve u Turskoj.

“Ta saradnja se ogleda u projektima koji su urađeni u posljednje četiri godine u visini od 10 miliona eura”, dodao je načelnik starogradske općine.

Načelnik općine Fatih Mustafa Demir izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma o bratimljenju sa Starim Gradom.

“Općina Fatih je najstarija i najznačajnija općina u Istanbulu. U istoj ulici na području ove općine se mogu vidjeti i džamija i crkva i sinagoga. To je dokaz da se živi u slozi i bratstvu”, kazao je Demir.

Istakao je da se na području općine Fatih mogu vidjeti ostaci prošlih civilizacija i vremena.

Demir je pojasnio da na svijetu postoji mnogo gradova koji su značajni za historiju, ali skoro da nema grada koji sve civilizacije “okuplja pod jednim krovom”.

“Fatih je u isto vrijeme duša Istanbula i centar turizma. To je područje na kojem se nalazi Sultan Ahmedova džamija, Aja Sofija, podvodni bazeni, kao i mnoga druga historijska mjesta”, pojasnio je Demir.

Napomenuo je kako je riječ o općini kroz koju dnevno prolazi oko dva miliona ljudi.

“Ovaj sporazum je veoma značajan za nas sa aspekta povezivanja dva naroda, dvije kulture”, dodao je Demir.