Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Općina u BiH proglasila stanje prirodne nesreće zbog pojave bruceloze

25/05/2018

Zbog pojave epidemije zarazne bolesti bruceloze, koja je, do sada, ustanovljena kod 123 životinje, u općini Kiseljak proglašeno je stanje prirodne nesreće, potvrdio je Feni voditelj Službe za civilnu zaštitu Kiseljak Nijaz Bunjo, naglasivši kako je brucelozom, prema dostupnim informacijama, zaraženo i šest osoba iz ove općine.

Bolest je, kako je kazao, ustanovljena kod 117 ovaca, pet koza i jednog psa.

– Imamo i službeno, šest oboljelih ljudi u Kiseljaku. Međutim, nije u pitanju samo Kiseljak, jer postoje službeni podaci da u SBK-u ima oko 40 oboljelih, a strahuje se da je broj i veći. Upućujemo apel svima koji su imali kontakt sa zaraženim životinjama, a pogotovo vlasnicima, da se podvrgnu ispitivanju – kazao je Bunjo.

Preporuka građanima je da strogo vode računa prilikom kupovine i konzumiranja hrane životinjskog porijekla.

– Trebaju tražiti dokaze da je hrana higijenski ispravna, jer se ovdje, nažalost, bruceloza često krije, a hrana prodaje i po tržnicama i ostalim mjestima – kazao je Bunjo.

Po njegovim riječima, životinje kod kojih su, analize s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, potvrdile brucelozu bit će hitno eutanazirane, dok su nadležne službe zadužene da kontroliraju promet životinja na području općine, veterinari da nastave provoditi preventivne mjere, a vlasnici stada da izvrše analizu krvi životinja kako bi se ustanovilo jesu li zaražene.

– Smatramo da je situacija alarmantna i zbog toga smo proglasili stanje prirodne nesreće. Bojim se da će daljnje analize pokazati da je stanje i gore jer vlasnici životinja izbjegavaju analize iz raznih razloga. Ima dosta ovaca koje su na planinama i vrlo je teško provesti kontrolu – upozorio je on.

Bunjo je istaknuo kako se općina Kiseljak ne može sama boriti protiv bruceloze, te je uputio apel i ostalim općinama, te svim razinama vlasti da se uključe u rješavanje ovog problema.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.