Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Netflix nakratko postao najvrjednija medijska kompanija u svijetu

netflix

Netflix je u četvrtak, barem nakratko, ponio titulu najvrjednije medijske kompanije u svijetu, jer je cijena dionice tog diva internet televizije u jednom trenutku porasla više od 2 posto, pa je tržišna vrijednost te kompanije dostigla 153 milijardi dolara.

Tako je Netflix nakratko preskočio konkurentsku kompaniju Walt Disney, čija tržišna vrijednost iznosi oko 152 milijarde dolara i koja je već duže pod pritiskom uspjeha Netflixa u privlačenju pretplatnika u SAD-u i svijetu.

Ipak, do kraja jučerašnjeg trgovanja na Wall Streetu dobitak dionice Netflixa smanjen je na 1,3 posto. Tako je cijena dionice iznosila 350 dolara, pa je tržišna vrijednost kompanije iznosila oko 151,8 milijardi dolara.

No, neki analitičari smatraju da je samo pitanje vremena kada će Netflix čvrsto prigrabiti titulu najvrjednije medijske kompanije u svijetu. Naime, cijena Netflixove dionice od početka 2018. godine skočila je oko 80 posto, dok je dionica Walt Disneya u posljednjih 12 mjeseci pala oko 5 posto.

Netflix, osnovan 1997. godine, na tržištu dionica pojavio se 2002. godine kao kompanije za usluge najma DVD-a, s manje od milion pretplatnika, dok danas u više od 190 zemalja ima 125 miliona internet pretplatnika na svoje sadržaje.