Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općine u BiH koje nisu čekale više nivoe vlasti, već su se međusobno povezale

28

U proteklim godinama veliki infrastrukturni projekti potpuno su zaustavljeni u BiH, a viši nivoi vlasti često su bili preokupirani svakodnevnim političkim trzavicama te je izostalo i privlačenje značajnih investicija.

Tamo gdje su zakazali država, entiteti i kantoni, općine uspijevaju mnogo toga. Neke od tih općina su Teslić, Tešanj i Žepče koje su međusobnim povezivanjem i saradnjom povećale broj zaposlenih, promet firmi koje se posluju na njihovom području, kao i izvoz.

Postignuto je to kroz projekat BEAR – područje poslovne izvrnosti, kao i nastavkom tog projekta koji nosi naziv COBEAR.

U razgovoru za Fokus.ba Dragan Mišić iz općine Teslić istakao je da je projekat COBEAR bio posebno značajan za privredne sektore drvoprerade, metaloprerade, u prehrambenoj industriji i proizvodnji tekstila u sve tri općine.

“Iz Teslića je ukupno šest preduzeća uzelo učešće u projektu kroz koje su dobili podršku u certifikaciji, uvođenju standarda, promociji i slično. Osim toga, u okviru projekta su unaprijeđeni uslovi za rad srednjih strukovnih škola kroz nabavku neophodne opreme za obuku”, rekao je Mišić za Fokus.ba.

Dodao je da se u budućnosti mogu očekivati slični projekti.

“Pomenute tri općine iz BEAR područja će i u narednom periodu zajednički kreirati projekte koji će biti fokusirani na unapređenje poslovnog okruženja, promociju potencijala i slične aktivnosti”, kazao je Mišić.

Nakon uspješno realizirane saradnje, iz ovih općina preporučuju slično povezivanje i za ostale lokalne zajednice u BiH.

“Zajedničke aktivnosti donose znatno više rezultata u promociji lokalnih sredina. Pojedinačni pokušaji su vrlo često neprimijećeni od strane poslovne zajednice, posebno stranih investitora”, zaključio je Mišić.

Saradnju ovih općina svojevremeno je prepoznao i FDI magazin, glasilo Financial Timesa te proglasio područje Tešnja, Teslića i Žepča Evropskom regijom budućnosti.