Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stranački plijen

Operater za gubitke i izmišljene funkcije: Tri direktora za deset zaposlenih

vladafbih

Umjesto traženja odgovornosti za brojne propuste u radu Operatora za obnovljive izvore energije, jedina novina koju bi Vlada FBiH mogla realizovati jeste imenovanje uprave Operatora, u kojoj bi pored generalnog bili još tehnički i finansijski direktor. Tako bi 10 zaposlenih po sistematizaciji mogli imati tri direktora, srazmjerno stranačkom “plijenu”

Izgubljeni milioni maraka zbog nenaplaćenih naknada, nelegalno zapošljavanje do trostruko većeg broja od sistematizacijom predviđenog, nepostojanje plana rada za ovu i neusvajanje Izvještaja o radu za prošlu godinu, propusti u dodjeli dinamičkih kvota koje bi mogle rezultirati izgubljenim parnicama po odštetnim zahtjevima, kratki je rezime “uspješnosti” rada federalnog Operatora za obnovljive izvore energije i direktorovanja Boriše Misirače, piše Žurnal.

Dvije kontrolne institucije su posljednjih mjeseci “češljale” poslovanje Operatora, bolje reći pokušale. Federalni Ured za reviziju institucija je u konačnici odustao od revizije jer je nedostajala odgovarajuća dokumentacija!?

Inače na pojedinim postojećim dokumentima izvršene su prepravke, brisanje, upisivanje novih brojki preko korektora. Uvidjela je to Finansijska policija FBiH koja je prema saznanjima Žurnala, utvrdila brojne nedostatke i neregularnosti.

Žurnal je posljednjih mjeseci nekoliko puta pisao o nezakonitim postupcima direktora Misirače. Ovaj kadar SBB-a na povremenoj usluzi HDZ-u BiH, apsolutistički je posljednje dvije godine ovladao radom Operatora i raspodjelom gotovo desetina miliona maraka. Ne podnosi finansijske izvještaje, raspoređuje podsticaje odabranim proizvođačima električne energije, oprašta dug Aluminiju, obavlja javne nabavke bez limita i nadzora. Pored desetoro predviđenih po sistematizaciji, zaposlio je još 27 “svojih ljudi”, na što je nezakonito potrošio 224 hiljade maraka.

Tako primjera radi Misirača svog vozača Amera Isanovića zvanog Kvrga plaća 2.000, bivšeg sindikalnog lidera iz BH Telekoma Avada Bahtu za pravno savjetovanje 3.000, a odvojilo se i 21 hiljada maraka za Veljka Trivuna kao savjetnika koji će proučiti akte i pravilnike, sve bez ugovora i pečata. Kada je već o pečatu Operatora riječ, Misirača na dnevnoj osnovi, čak i usmeno daje ovlaštenje i razvlaštenje pojedinim uposlenicima za korištenje pečata!?

Naplaćuju se putem blagajne računi za goriva, troškovi po restoranima sve bez obrazloženja, kupuju se mobiteli, te razne druge stavke, od vina do čarapa!?

Podsjetimo, Operator se finansira putem naknade za podsticanje obnovljivih izvora energije koju plaća svaki potrošač, uključujući i domaćinstva. Umjesto da sankcionira odgovorne za milionske gubitke Operatora, Federalna vlada svake godine povećava naknadu. Ovogodišnje je povećanje iznosilo oko 20% na osnovu kojeg će biti inkasirano gotovo 20 miliona maraka.

Članovi Upravnog odbora, kao i ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić tek u kuloarima pričaju kako Misiraču treba smijeniti, no u praksi takvog djelovanja nema.

Umjesto toga, kako saznaje Žurnal, već na narednoj sjednici Federalne vlade mogao bi na dnevnom redu biti prijedlog Odluke kojom bi se u Operator inkorporirala uprava u kojoj bi pored generalnog bili još tehnički i finansijski direktor. Tako bi 10 legalno zaposlenih po sistematizaciji mogli imati tri direktora, srazmjerno stranačkom “plijenu” interesne SBB-HDZ-SDA koalicije.