Novi Grad

Nove ploče na šetalištu Bulevar branilaca Dobrinje (FOTO)

IMG_8100(2)

Sam projekat uređenja šetnice  osmišljen je kao revitalizacija postojeće aleje i to na način da se određeni elementi u  prostoru zadržavaju

U sarajevskom naselju Dobrinja izvode se radovi na rekonstrukciji i uređenju šetnice u ulici Bulevar branilaca Dobrinje. Tim povodom danas je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima, te izvođačem radova obišao gradilište.

Riječ je o vrlo frekventnoj pješačkoj lokaciji gdje je u proteklom periodu već uređeno oko kiliometar zelenog pojasa, te na kojoj je fizičkim barijerama onemogućeno kretanje vozila u pješačkoj zoni iste dužine. Izgrađena su odmarališta sa klupama za sjedenje, upotpunjena je postojeća hortikultura, a prostor između je izdignut na način da je postao nedostupan za vozila i pješake kako se ne bi uništavalo cvijeće i zelenilo, čime je ovaj dio općine Novi Grad poprimio potpuno novi izgled.

Sam projekat uređenja šetnice  osmišljen je kao revitalizacija postojeće aleje i to na način da se određeni elementi u  prostoru zadržavaju, a drugi uklanjaju i zamjenjuju novim. Cilj je da se u narednom periodu sve ploče u pješačkim zonama saniraju i zamjene, a prije toga onemogući kretanje automobila.

“Dio šetnice na kojem se trenutno izvodi popločanje i ranije je bio uređen, ali zbog kretanja automobila dolazilo je do oštećenja i bilo je skoro nemoguće sanirat pločnike. Nakon što je prošle godine fizički onemogućen saobraćaj na ovom potezu, stvoreni su uslovi za popločanje. Paralelno sa ovim radovima, vrši se i redizajn centralnog zelenog pojasa koji je podignut za jedan nivo, a postavljene su i saksije, klupe, korpe za otpatke”, kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Evelin Marušić iz firme “Mibral” koja je izvođač radova rekao je da ukoliko se ne koristi za saobraćaj, ovakvo popločanje je izdrživo i neće se oštetit dugi niz godina: “Korišteno je popločanje od 8 cm što je bolja i kvalitetnija varjanta od onih koje se inače koriste za realizaciju sličnih projekata. Uz povoljne vremenske uslove vjerujemo da ćemo radove moći završiti do kraja augusta”.

Fazom koja se trenutno izvodi obuhvaćeni su radovi na izvođenju zidića i klupa, oblaganje novih zidova kamenom oblogom, popločanje staza i odmorišta, postavljanje  konstrukcije za klupe i postavljanje parkovskih posuda za otpad.

Od 2014. do 2018. godine rekonstruirano je ukupno cca 760 metara šetnice. Ove godine rekonstruisano je ukupno 120 metara zidića, te će staro popločanje biti zamijenjeno novim u dužini 240 metara. Vrijednost ugovorenih radova za ovu godinu iznosi 326.430 KM.

“Dobrinja je konačno vraćena građanima onakva kakvu je zaslužuju”, kazao je Benjamin Poturak predsjednik Savjeta MZ Dobrinja D, naglasivši da će uređena šetnica pridonijeti podizanju kvalitete života u ovom naselju.