Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaprimljeno 19 prijava

Operativni štab: Saslušan napadač na OSCE-ovog posmatrača, njegov identitet nepoznat

pu doboj policija

Podsjećamo, Mirna Miljanović, portparolka MUP-s RS, je ranije danas za Fokus izjavila da je policija u entitetu RS provjerila anonimnu prijavu da je na jednom biračkom mjestu u Doboju pretučen posmatrač OSCE-a, te je utvrđeno da je prijava bila lažna

Sigurnosna situacija u vezi s dosadašnjim odvijanjem izbornog procesa u Bosni i Hercegovini je zadovoljavajuća, ocjena je Operativnog štaba akcije “Opći izbori 2022”, javlja Fena.

Prema podacima ovog štaba, dosada je zaprimljeno ukupno 19 prijava koje se odnose na određene incidentne situacije, od čega – jedno krivično djelo i četiri slučaja narušavanja javnog reda i mira, te 14 ‘ostalih’ incidenata.

Kako je Feni kazao šef Operativnog štaba Rahman Alić, u međuvremenu je zaprimljena i informacija o napadu na službenika OSCE-a, te je nakon provjera utvrđeno da je do tog incidenta došlo oko 11 sati u Doboju, na biračkom mjestu 038B008.

U tom je kontekstu precizirao da je jedna osoba na tom biračkom mjestu fizički napala na službenika/posmatrača OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), zadavši mu udarac šakom u predjelu glave.

Incident je u međuvremenu prijavljen PU Doboj, gdje je napadač na OSCE-ovog posmatrača saslušan, međutim, njegov identitet je zasada ostao nepoznat, javila je Fena.

Podsjećamo, Mirna Miljanović, portparolka MUP-s RS, je ranije danas za Fokus izjavila da je policija u entitetu RS provjerila anonimnu prijavu da je na jednom biračkom mjestu u Doboju pretučen posmatrač OSCE-a, te je utvrđeno da je prijava bila lažna.

– Policija je izašla na teren i utvrdila da nije došlo do incidenta. Posmatrač je rekao da nije pretučen i to se ispostavilo kao lažna dojava – rekla je za Fokus portaporlka MUP-a RS Mirna Miljanović.

Operativni štab akcije “Opći izbori 2022”, zadužen za sigurnosni aspekt izbornog procesa u BiH, formiran je u sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, na inicijativu Centralne izborne komisije BiH i Radne grupe za praćenje realizacije zadataka iz nadležnosti institucija i policijskih agencija u BiH vezanih za provođenje Općih izbora 2022. godine koja je formirana od Ministarstva sigurnosti BiH, piše Fena.

U Operativnom štabu akcije “Opći izbori 2022” partcipiraju predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSABiH), te CIK-a BiH, entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Policije Brčko distrikta BiH.

Istovremeno, na osiguranju zakonitosti i zaštiti integriteta izbornog procesa angažirani su Tužilaštvo BiH i kantonalna, odnosno okružna tužilaštva, kao i Tužilaštvo Brčko distrikta BiH, piše Fena.