Indonezija

U neredima i stampedu na fudbalskom stadionu poginule najmanje 174 osobe

indonezija utakmica stampedo

Indonezijski fudbalski savez (PSSI) otkazao je sve utakmice sljedeće sedmice zbog tragedije i zabranio Arema FC da bude domaćin utakmica do kraja sezone

Najmanje 174 osobe izgubile su život u neredima i stampedu na fudbalskom stadionu u Indoneziji, a policija je intervenirala suzavcima kako bi zaustavila tuču među navijačima.

Većina žrtava je stradala u stampedu kada su navijači domaće ekipe Arema FC i rivala Persebaya Surabaya sukobile kasno sinoć nakon što je domaća ekipa poražena rezultatom 3:2.

Incident se dogodio u gradu Malang u Istočnoj Javi, a šef indonezijske policije u provinciji Istočna Java Nico Afinta rekao je da je još 180 osoba povrijeđeno u tim neredima, javlja Anadolu Agency (AA).

– Navijači FC Areme upali su na teren, a policija je intervenirala suzavcima, što je izazvalo stampedo – rekao je on.

Ministar sporta Zainudin Amali rekao je da će vlasti ponovo procijeniti sigurnost na fudbalskim utakmicama i razmotriti mogućnost da ne puštaju gledaoce na utakmice nakon ovog incidenta.

Snimci sa stadiona koji su podijeljeni na društvenim mrežama prikazuju navijače, obučene u crveno i plavo, kako jurišaju na teren i sukobljavaju se sa snagama sigurnosti.

Afinta je rekao da među smrtno stradalim žrtvama ima i policajca.

Indonezijski fudbalski savez (PSSI) otkazao je sve utakmice sljedeće sedmice zbog tragedije i zabranio Arema FC da bude domaćin utakmica do kraja sezone.

Predsjednik Indonezije Joko Widodo naredio je provedbu opsežne istrage o ovom incidentu. On je naredio da Fudbalski savez Indonezije obustavi fudbalska takmičenja dok se ne poprave sigurnosne procedure na stadionima.